Eskişehir’de geçtiğimiz gece 3 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasının yaşandığı noktada, geçmiş yıllarda da benzer kazalarda 2 kişinin daha yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Mahalle sakinleri, kasisten kaçmak için tramvay yolunu kullanan sürücülere karşı kalıcı önlem alınmasını istiyor.

Aynı Noktada Ölümlü Kazalar Yaşandı
Odunpazarı ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen kazada, Muhammed D. idaresindeki 26 ADU 714 plakalı otomobilin tramvaydan inen yayalara çarpması sonucu Eray Akyol (20), Ayşegül Seliti (14) ve Samiye Saygı (20) hayatını kaybetti.
Yaklaşık iki yıl önce, olay yerinin yaklaşık 200 metre ilerisinde meydana gelen başka bir kazada, 26 PS 658 plakalı hafif ticari aracın sürücüsü 19 yaşındaki İ.F.E.’nin, iddiaya göre kasisten kaçmak için tramvay yolunu kullanarak 72 yaşındaki Mustafa Yılmaz’a çarptığı ve Yılmaz’ın hayatını kaybettiği belirtildi.
Yine aynı yıl, 26 ST 682 plakalı otomobilin 19 yaşındaki sürücüsü M.Ö.’nün, yolun karşısına geçmeye çalışan 76 yaşındaki Cafer Özyıldırım’a çarpması sonucu bir başka ölümlü kaza yaşandı.

Mahalleli Süratli Sürücülerden Şikâyetçi
Mahalle sakinleri, sürücülerin kasisten yavaşlamamak için tramvay yoluna girerek hızla ilerlediğini ve bunun ciddi kazalara yol açtığını ifade etti. Özellikle Selami Vardar Bulvarı’nda süratli ve zaman zaman alkollü sürücülerin tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, belediyeden fiziki önlem, polisten ise daha sık denetim talep ediyor.

“Araçlar Kasisten Kaçmak İçin Tramvay Yolunu Kullanıyor”
75. Yıl Mahalle Muhtarı Ahmet Koyuncu, mahallede uzun süredir bu konuda uyarılarda bulunduklarını belirterek şunları söyledi: ‘’Aslında durağımız çevresinde araçların geçmesi gereken noktada bir bariyer bulunuyor. Araçlar kasisten kaçmak için tramvay yolundan hızlı vaziyette geçmekte. Bununla ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden demir bariyerler talep ettim. Kavşağı kadar, yaklaşık 200-250 metrelik bir bariyer istedim. Kavşaklar haricindeki tramvay yolunun tamamen asfalttan ayrılmasını, buranın bariyerle korunmasını istiyorum, çünkü bu ilk olayımız değil. Birkaç sene önce de cami dernek başkanımız Cafer amcayı aynı noktada elim bir trafik kazasında kaybettik. Bu tarz olayların tekrar yaşanmaması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden böyle bir talebim olacak. Dilekçeli olarak müracaatımı yaptım. UKOME'de bunu değerlendirecekler, umarım olumlu sonuçlar alınır. Yetkililerden, buradaki trafikle ilgili önlem alınmasını talep ediyorum. Gerçekten çok üzgünüz"
Karakol ve Kamera Talebi
Muhtar Koyuncu, mahallede polis devriyelerinin artırılmasını ve bir karakol kurulmasını da talep ederek, ‘’Devriyelerin sıklaştırılmasını talep ediyorum. Aslında burası olayların çok az olduğu, temiz bir mahalle. Burası rahat olduğu için, başka mahallelerde kanuna uymayan kişiler geliyorlar. Çünkü polis noktamız yok, karakol yok. Eskiden burası jandarma bölgesiydi, devriyeler çok daha fazlaydı ve bu tarz olaylar daha az yaşanıyordu. Artık polisimiz bakıyor. Tabii onlar da görevlerini yerine getiriyorlar, dakika başı burada olmaları mümkün değil ama burada bir karakol olursa daha iyi olur. Mahallemizin en büyük taleplerinden birisi bu. Yaklaşık 20 bin nüfusa sahip bir mahalleyiz. Eğer ki karakol yapılırsa, bu tarz olaylarda biraz daha caydırıcı olur. Mahallemizde sadece trafik kazaları olmuyor, son dönemlerde Türkiye'nin genelinde olduğu gibi uyuşturucu vakaları artmaya başladı. Mahallede birkaç noktada kamera var ama yetersiz. Bu sebeple, mahalle girişlerine de kameralar kurulursa bu tarz vakalarda suçluların yakalanması noktasında fayda sağlayacaktır.’’ dedi.
Vatandaşlar Kalıcı Önlem İstiyor
Yaklaşık 30 yıldır mahallede yaşayan 77 yaşındaki Fikret Atasoy ise, tramvay yoluna girmenin yasak ve tehlikeli olduğunu vurgulayarak "Burada bizim komşumuz olan bir hacı ölmüştü. O olaydan sonra belediye set yaptı. Bu defa arabalar tramvay yoluna girmeye başladılar. En çok eczane arabaları, ilaç getirenler ve acele gidenler buraya giriyorlar. Tramvay yoluna girmek zaten tehlikeli, yasak. Aslında giremezsin ama kasiste frene basmamak için tam gaz giriyorlar. Belediyenin önlem alması gerekiyor. Şu demir yolunu biraz bozun, tırtıklı hale getirin, adamlar buraya girmesinler. Bu tedbirleri insanlar, çocuklar ölmeden getirmeleri lazım ama bu olmayacak, illa bir kişi ölecek" dedi.
Yetkililere Çağrı
Mahalle sakinleri, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için tramvay yolunun bariyerlerle tamamen ayrılmasını, denetimlerin artırılmasını ve bölgede kalıcı trafik güvenliği önlemlerinin hayata geçirilmesini talep ediyor.




