Eskişehir’de 6 yıldır sahaflık yapan Devran Gökay, sahaflığın yanı sıra eskiye özlem duyan vatandaşlara dükkanında kaset, plak ve CD’ler ile  geçmişe doğru uzun bir yolculuğa çıkarıyor. 

 

İnsanlara nostalji kültürünü kazandırmayı amaçlayan Gökay, ailesinden dolayı kaset, plak gibi müzik malzemelerine ilgi duyduğunu belirtti.

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan genç sahaf, "Babam da zamanında bir kaset fabrikasında çalışıyorlardı. Bizim evimizin bir odası baştan aşağı kaset doluydu. Orada gördükten sonra kendi dükkanımda dinlemek ve gelen arkadaşlara nostalji olur diye kaset toplamaya başladım. Sonrasında gelen arkadaşlar da kaset istediler. Onlar biz de satın alsak dediler. Kaset sata sata bu dükkâna taşındıktan sonra da bir odayı tamamen kaset, plak ve CD üzerine yaptık. İnsanlara keyifle müzik dinleterek nostalji kültürünü kazanmaları için satıyoruz" dedi.

Dükkanında müzik malzemelerinin  alım satım işine nasıl başladığını ve geliştirdiğini anlatan Gökay, eskici pazarlarında dolaştığı sırada 1940’lı yıllardan 2000’li yıllara kadar pop, caz, klasik, arabesk, metal müzik türünde kasetleri ve plakları topladığını ifade etti.

Dükkanın bir odasını bu iş için ayırdığını belirten Gökay, vatandaşların müzik kasetlerine ve plaklarına ilgisinin güzel olduğunu dile getirdi. Günümüzde dijital alanda kullanılan platformlar ile geçmiş yıllardaki müzik anlayışını kıyaslayan Gökay, sanatçıların kendi çıkardığı kaseti veya plağa ulaşmanın vatandaşlara farklı hissettirdiğini ifade etti. 

 

Eskişehir'de Korkutan Kaza: TIR ve Otobüs Çarpıştı, Yaralılar Var Eskişehir'de Korkutan Kaza: TIR ve Otobüs Çarpıştı, Yaralılar Var

Vatandaşın eski dönem müzik ürünlerine ilgisinin günden güne arttığını belirten Gökay, günümüzdeki dijital müzik platformlar ile geçmiş dönemi kıyaslayarak şunları anlattı:

"Genç arkadaşlar var. Onlar görünce çok şaşırıp çok heyecanlanıyorlar. Çünkü piyasada artık genellikle sanal müzik icra ediliyor. Sanatçıyı dinlemek için belli mecralara ücret ödeniyor ama ellerine hiçbir şey geçmiyor. Burada somut bir şekilde direkt sanatçının kendi döneminde ürettiği ürünü elde edebiliyorlar. Belli bir yaşın üstündeki vatandaşlar için de çok keyifli bir nostalji oluyor. Gençliklerindeki plakları, kasetleri görebiliyorlar. Özellikle genç arkadaşlar bunu dinlemekten ziyade ellerinde somut bir şey olması fikrinden dolayı mutlu olup alıyorlar."