Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü iş birliğinde sürdürülen "Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Aracının Belirlenmesi" projesinde arazi çalışmaları sona erdi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje, Çifteler ilçesi Sakarya Nehri üzerindeki Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasında yürütüldü. Çalışma alanının 12 kilometrelik uzunluğa ve yaklaşık 200 hektarlık su yüzeyine sahip olduğu bildirildi.

Eskişehir’de Kayıp Olarak Aranan Kadının Korkunç Sonu! Eskişehir’de Kayıp Olarak Aranan Kadının Korkunç Sonu!

Eskişehir’de İstilacı Balık Alarmı!

10 Türden 4’ü İstilacı Çıktı

Deneme ağları ve pinterlerle gerçekleştirilen av çalışmalarında toplam 10 farklı balık türü tespit edildi. Bu türler arasında nil tilapyası, sazan, karabalık, gümüşi havuz balığı, kırmızı renkli havuz balığı, tatlısu kefali, bıyıklı balık, kababurun, eğrez ve inci balığı yer aldı. Yapılan analizlerde nil tilapyası, karabalık, gümüşi havuz balığı ve kırmızı renkli havuz balığının istilacı türler olduğu belirlendi.

Yüzde 84,5’i İstilacı Tür

Arazi çalışmaları süresince toplam 5 bin 376 adet balık yakalandı. Elde edilen verilere göre bu balıkların yüzde 84,5’ini istilacı türler, kalan yüzde 15,5’ini ise yerel balık türleri oluşturdu. İstilacı türlerin bu kadar yüksek oranda olması, bölgedeki ekosistem dengesi açısından risk oluşturdu. Bu nedenle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, projenin yeniden yürütülmesini talep etti.

Yeni Hedef: Yoğun Avcılıkla Popülasyon Kontrolü

Yetkililer, gelecek dönemde istilacı balık türlerinin yoğun avcılıkla kontrol altına alınmasını hedefliyor. Bu kapsamda yeni çalışmalar planlanırken, istilacı türlerin popülasyonlarının azaltılmasıyla yerel türlerin yaşam alanlarının korunması amaçlanıyor.

İstilacı Balık Alarmı!

Sazan Balığıyla Popülasyon Destekleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında ise söz konusu bölgedeki yerel türlerin korunması ve artırılması için her yıl sazan balığı ile balıklandırma çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Bu sayede yerel türlerin ekosistem içindeki oranının artırılması ve istilacı türlerle rekabet edebilmeleri hedefleniyor.