19 Mayıs'ta oğlu tarafından katledilen Serap Bor’un davası Eskişehir’de görüldü. 

Dava öncesinde bir araya gelerek basın açıklaması yapan kadınlar “Kadın cinayetlerinde cinsiyetçi indirim uygulanmasın, katiller hesap versin” dedi.
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile birlikte Birleşik Metal İş Kadın Komisyonunun katılımıyla Serap Bor için adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonu adına açıklama yapan Ebru Dağlı, “Serap Bor 19 Mayıs 2022 tarihinde en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldü. Bugün, Serap Bor için "erkek adalet değil gerçek adalet" talebiyle toplandık. Bugün aileyi güçlendireceğiz diye ortaya çıkan iktidar, İstanbul Sözleşmesinden çıkarak, 6284 sayılı Kanunu uygulamayarak kadınları şiddette karşı korumasız bıraktı.” diye belirtti.

SERAP HAKKI OLANI ALMAK İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ
Kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini dile getiren Dağlı, “Serap Bor’un evliliği boyunca kocası tarafından kandırılması yetmezmiş gibi üzerine borçlandırıldı. Serap çocuklarının velayetini ve hakkı olanı alarak evliliğine son vermek istediği için öldürüldü. Serap hayatına yeniden bir yön vermek istediği ve dimdik ayakta durduğu için, itaat etmediği için öldürüldü. Erkek adalete ve devlete güvenen katiller kendilerinden emin, katliamı gerçekleştirdiler. Serap hayatını kaybederken, üç kadın da yaralandı. Serap'a kocası defalarca, "seni oğluna öldürteceğim, yaşı küçük üç beş yılda çıkar" diyerek tehdit etti. Serap "çocukların babası oğlumu bana karşı kışkırtıyor" demesine, şikâyette bulunmasına rağmen, önlem bugün aramızda yok. Şikayetleri dikkate alınmayan, yok sayılan birçok kadın gibi.” şeklinde konuştu.

19 MAYIS GÜNÜ 4 KADIN DAHA KATLEDİLDİ
19 Mayıs günü, Türkiye'nin dört bir yanında 4 kadının daha katledildiğini aktaran Dağlı, “Siyasi iktidarın kadını ötekileştiren, erkekliği yücelten cinsiyetçi dili, söylemi, gelenekler, görenekler kadın erkek suçlar artıyor. Eşitsizliğini derinleştiriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiği toplumda, cinsiyetçi Toplumun eşit bireyleri olarak kadınların şiddetten korunması, devletin ana görevi. Siyasi iktidar bir gecede hukuksuz şekilde İstanbul Sözleşmesi'nin getirdiği koruma mekanizmalarından vazgeçerek, kadınları korumasız ve güvencesiz bıraktı. Medyada sürekli erkekler tarafından öldürülen kadınları görmekten artık usandık.” dedi.

SERAP BOR İÇİN GERÇEK ADALET
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü yaklaşırken, tüm kurumları ve herkesi kadın cinayetlerinin durdurulması için göreve çağıran Dağlı, Hep birlikte, Serap Bor için erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz diye seslendi.

KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR
Konuşma yapan Birleşik Metal İşçileri Sendikası Vekili Avukat Yeter Türkeş, “Cinayete ilişkin davayı takip etmek için buradayız. Kadın cinayetleri politiktir, kadın cinayetleri toplumsal bir sorundur. Öldürülen birçok kadın gibi Serap Bor da kendi hayatının iplerini ellerine almak istediği için öldürülmüştür. Kadını kendine eşit görmeyen, her türlü haktan mahrum gören bir zihniyet tarafından öldürüldü. Serap Bor için de bugün bu alanda yılladır mücadele eden kadın örgütleriyle, hak savunucularıyla bir araya geldik. Tekrardan kadın hakları insan haklarıdır diyoruz. Birleşik Metal İşçileri Sendikası olarak da davaya müdahil olma talebinde bulunacağımızı ve Serap Bor’un katillerinin cezalandırılması için omuz omuza mücadele edeceğimizi duyuruyoruz.” diye anlattı.