Demiryol-iş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Kaya şu açıklamaları yaptı;

"Sözleşme sürecimiz ile ilgili geçen hafta yapmış olduğumuz basın açıklamamızın ardından Büyükşehir belediye meclisinde üyelerimizin mağduriyetini ve taleplerimiz dile getirilmiş bunun üzerine de dün gerek mecliste gerekse Eskişehir Büyükşehir belediyemiz sosyal medyasından hem sendikamızı hemde şahsımı yanlış bilgi vermekle itham ederek konu hakkında halkımızı ve çalışanlarımızı yanıltıcı karşı bir açıklamada bulunulmuştur.

 ESTRAM'daki üyelerimizin Ocak ayı itibariyle 9 bin 187 TL (asgari ücret+%8) aldığını kabul eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu açıklamasında sosyal yardım, ikramiye, ek ödeme ücretlerini de ekleyerek üyelerimizin maaşının 14 bin 280 TL olduğunu beyan etmiştir. Ancak bu rakam gerçeği yansıtmamaktadır.

Oysa ki 9 bin 187 lira yalın ücretlere sosyal yardım+ulaşım yardımı+ ek ödemeler dahil bordrolarına yansıyan toplam maaş 6. Skalada 10 bin 201 TL'dir. En yüksek 1 skalada çalışanınsa aldığı maaş 9.187 + yine sosyal yardımlarla 11 bin 781 TL'dir. İfade etmiş olduğumuz rakamlar üyelerimizin maaş bordrolarında yer alan gerçek rakamlar olup iddia edildiği gibi sendikamızın kamuoyunu ya da üyelerini yanlış bilgilendirme gibi bir durumu kesinlikle söz konusu değildir.

Öte yandan içinde bulunduğumuz sözleşme döneminde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin üyelerimize teklif etmiş olduğu yalın kök ücret geçen hafta en yüksek 1. ücret skalasına 15 bin TL, iken tabanda 6. ücret skalasına da 11 bin 500 TL olarak gerçekleşmişti. Ayrıca yeni işbaşı yapmış  üyelerimiz telaffuz edilen kök ücretlerin sadece 1. yıl %70'ini alabilmektedir. Bu oran her yıl %5 artarak ancak altıncı yılın sonunda anca %100 ü ile bütün işçilere unvanına denk gelen grup ücreti ödenmektedir. Aslında Bu uygulama ile de eşit işe eşit ücret ilkeside açık şekilde ihlal edilmektedir. Dolayısıyla işverenin ifade etmiş olduğu rakamlar iş yerinde ilk beş yılını doldurmayan üyelerimiz için geçerli olmayıp üyelerimiz temel taban ücretle 9 bin 187 TL  maaşla çalışılmaya devam etmesi teklif edilmektedir.

Dün Büyükşehir belediyesince yapılan duyuruda ve belediye meclisinde yapılan açıklamalarda  en düşük yani 6. Gruba 18.149TL ve en yüksek 1. Gruba 24 bin 229 liralık tekliflerinin olduğunu ve açıklamada olduğu gibi samimilerse yani temel kök ücret konusunda NET rakam teklifiyse, bizler diyoruz ki şuan basın toplantısının hemen ardından bile gider sözleşmeyi imzalarız bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Ortaya gerçek tabloda üyelerimize reva görülen ücretler ile günümüz ekonomik şartlarında insanca bir yaşam sürülüp sürülemeyeceğini kamuoyunun takdirine sunar, içinde bulunduğumuz arabulucu sürecinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konudaki çözüme ve anlaşmaya yönelik yaklaşım gayretlerini arttırarak devam ettirmesini dileriz. Bizlerde müzakere sürecinde sözleşmemizin her iki tarafıda memnun edecek şekilde sonuçlanarak,Eskişehir halkına sıkıntı yaşattırılmadan neticeleneceğini ümit ediyoruz."