Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Kuraklık ciddi tehdit. Kuraklık verim azalması, gıda arz açığı, yurt dışından karşılamaya çalışma, yüksek fiyatlı gıda maddesi alma gibi sebepler doğuracaktır. Kuraklık verimi etkileyerek gıda fiyatlarının daha yüksek olmasına neden olacaktır. Fakat kuraklık tek başına günah keçisi değil” dedi.

Türkiye’nin en sıcak ve yağışsız aralık ayını yaşadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kuraklığın hep olduğunu ve var olmaya devam edeceğini fakat kuraklığın çözümünün yağmur duası olmadığını ifade etti.

EN SICAK VE YAĞIŞSIZ ARALIK AYI

Kuraklığın, insan kaynaklı küresel iklim değişikliğinin yansıması olduğunu vurgulayan Baki Remzi Suiçmez, “Yağışların azalacağı, sıcaklıkların artacağı ön görülmüştü. Toprak mahsulleri ofisi genel müdürü de şubat, mart, nisan yağmurlarını beklediğini eğer onlar yağmazsa çok ciddi bir verim düşüşü yaşayacağımızı söyledi. Kar örtüsü çok önemli ama maalesef şu anda kar örtüsünün olmaması barajların, göletlerin dolmasını da etkiliyor. Türkiye en sıcak ve yağışsız aralık ayını yaşadı. Kışlık ekimi yapılan buğday, arpa gibi hububatlar ve mercimek, fasulye gibi bakliyatta yeterli çimlenme yok, özellikle sıcaklığın yüksek gitmesi nedeniyle çimlenmenin olduğu bir aşamada su ihtiyacı gündeme gelmekte” dedi.

KURAKLIĞIN ÇÖZÜMÜ YAĞMUR DUASI DEĞİL

Tarımın doğaya ve yağışa bağımlı bir sektör olduğuna dikkat çeken Suiçmez, “Kuraklık hep vardı, kuraklık hep var olacak, kuraklığın çözümü yağmur duası değil. Biz mühendisiz gerekli bilimsel, teknik öngörülerin, planların hazırlanıp yaşama geçmesi lazım. Ülkemizde sulama yatırımları yüzde 60'lar seviyesinde. Yağmurlu, damlama gibi su sitemlerine geçmemiz lazım. Bu konularda bütçe ayrılıyor ama yeterli değil. Devlet su işlerine bütçe ayrılıp ana kanalları, göletleri, barajları yapması bir zorunluluk” şeklinde konuştu.

KURAKLIK TEK BAŞINA GÜNAH KEÇİSİ DEĞİL

Tarımsal kuraklığı kabullenip bunun için bir eylem hazırlanıyorsa bunu somut örneklerle hayata geçirmenin önemine değinen Suiçmez, “Kuraklık ciddi tehdit. Kuraklık verim azalması, gıda arz açığı, yurt dışından karşılamaya çalışma, yüksek fiyatlı gıda maddesi alma gibi sebepler doğuracaktır. Kuraklık verimi etkileyerek gıda fiyatlarının daha yüksek olmasına neden olacaktır. Fakat kuraklık tek başına günah keçisi değil.” ifadelerini kullandı.

TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Eskişehir’deki sıcaklık artışlarını değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, “Eskişehir şu anda 40-45 günlük bir karı barındıran bir il pozisyonu olması gerekiyordu ama hala kar yağışı yok. Buna bağlı verim azalacak, tüketim oranını bizlerin pahalı etmesini sağlayacak. Yer altı su kaynakları azalmış pozisyonda. Barajlarda şu an su yüzde 30-40 civarında. Yakın zamanda çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağız” dedi.