ÖZEL HABER | Eskişehir’in Çifteler İlçesinde Hayvan Pazarı kurulmasına izin verilmedi. Çifteler Belediyesi 16 Eylül Cuma günü ilçede hayvan pazarının kurulmasına izin vermedi. Belediye yetkilileri kararın salgın şüphesi nedeniyle alındığını ifade ederken, akıllara çiftelerdeki hayvanlarda salgın hastalık mı var sorusu geldi.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık’ın önümüzdeki günlerde konu ile alakalı bir açıklama yapması bekleniyor.

Özellikle büyükbaş hayvanlarda et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden şap hastalığının Sivrihisar, Çifteler gibi ilçelerde bu dönemlerde yaygın olabileceğinden yetkililerin böyle bir karar aldığı da gelen duyumlar arasında. 

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.

Koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirlidir. Hastalık koyunlarda genellikle topallık ile karakterizedir ve topallık süreklilik gösterir. Ağızdaki lezyonlar sığırlardaki lezyonlardan daha küçük ve daha kısa sürelidir. Genellikle hastalığın yol açtığı ekonomik kayıplar sığırlarınkinden daha düşüktür ve klinik bulgular ancak dikkatli bir gözlemle belirlenir.

Şap hastalığının ölüm (mortalite) oranı düşük olmakla birlikte genç hayvanlarda virusun kalpte yerleşmesi (lokalize) sonucu ölümle sonuçlanan myokarditis olguları görülebilir. Hastalığın bulaşma (morbidite) oranı ise yüksek olup, et ve süt verimlerindeki hızlı düşüşe bağlı ekonomik kayıplar önem taşımaktadır.

Şap hastalığının kontrolü için uygulanan 3 ana strateji vardır. Bunlar:

A. Kesim

B. Karantina

C. Aşılama

Bir ülkede veya bölgede bu yöntem veya yöntemlerden hangilerinin uygulanacağına karar vermek için, öncelikle sosyo-ekonomik durum, hayvan varlıklarının durumu ve şap hastalığı yönünden epidemiyolojisi, iklim-coğrafik şartları dikkate alınarak kâr-zarar analizlerinin yapılması gerekmektedir.

Şap virusunun epidemiyolojik durumu ve edinilen deneyimler gözönünde bulundurulduğunda, sadece bu yöntem ile sonuç alınamayacağı açıktır. Ancak diğer yöntemler ile birlikte uygulandığında anlam taşımaktadır.