KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hakkında bilgi veren Dr. Yüzüak, şunları söyledi:

“Toplum içinde sigara içme oranı yüksek olduğundan KOAH görülme sıklığı da artmaktadır. 40-50 yaşından sonra başlayan nefes darlığında KOAH’tan şüphelenilmelidir. Dünyada 400 milyona yakın KOAH hastası olduğu ifade ediliyor, 40 yaş üzerinde yüzde 15 oranında görülmeye başlandı.

Tütün kullanımı (aktif içicilik ya da dumandan pasif etkilenme), mesleki toz, duman veya kimyasallara maruz kalma, kapalı ortamda yakılmış odun, tezek yakımı veya kömür dumanına maruz kalma yaşamın ilk yıllarında geçirilmiş şiddetli solunum yolu enfeksiyonları, erken yaşlarda ortaya çıkan astım, genetik olarak Alfa -1 antitripsin eksikliği.

Tedavi için öncelikle tütün kullanmayı bırakmak, tütün dumanından pasif etkilenimi önlemek gerekir. Akciğer rehabilitasyonu için ilgili uzman hekimlere danışmak, doktorun önerilerini uygulamak, hekimlerin önerdiği ilaç tedavisini aksatmamak önemlidir. Akciğer enfeksiyonlarına yönelik önlem almak, enfeksiyona bağlı alevlenmelerin önlenmesi için grip aşılarının, Covid aşılarının, pnömoni aşılarının ihmal edilmemesi gerekir. Bunun dışında dışardan enfeksiyon almamak için maske kullanılmasını istiyoruz.

Yılda 3 milyon kişinin ölümüne neden olan KOAH gelişmeden sigaranın bırakılması ve verilen tedavilerin aksatılmadan yapılması gerekir. KOAH’ın tedavi edilmediği durumlarda hastanın yaşam kalitesi bozularak ataklar şeklinde nefes darlığı ilerler. 

KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır KOAH ilaçlarının tümü Türkiye’de mevcuttur. KOAH tedavisi ömür boyu devam eder, şikayetler düzelse dahi ilaç kullanımına devam edilmelidir.”