Sırt ağrısının hafife alınmaması gerektiğini belirten Uzman. Dr. Nurhan Barutçu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sırt ağrısı omurgamızdan, omurgamızın çevresindeki kas ve yumuşak dokudan veya organlardan yansıyan ağrılar nedeni ile oluşabilir. Kaslarda oluşan spazm ile karakterize olan miyofasial ağrı sendromu en sık görülen sırt ağrısı nedenlerinden biridir. Fibromiyalji dediğimiz yumuşak doku romatizması olarak da bilinen hastalıkta da sırt ağrısı sıklıkla görülür.

Kemik erimesi olanlarda omurgada ezilme kırığı durumlarında ve iltihaplı romatizmal hastalıklarda, omurgaya ait iyi ve kötü huylu tümörler olması durumunda da sırt ağrısı görülebilir. Kalp karaciğer safra kesesi pankreas gibi organlardan yayılan ağrılar da sırt ağrısına neden olabilir.

Tedavide antiinflamatuar ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi, iğne tedavileri kullanılmaktadır. Klasik fizik tedavi dediğimiz sıcak uygulama, TENS, ultrason, lazer gibi tedavilerin yanı sıra medikal masaj, manuel terapi, robotik lazer, manyetik alan, andulasyon cihazı gibi uygulamalar tedavi başarısını oldukça artırmaktadır. Kuru iğneleme, nöral terapi, tetik nokta enjeksiyonu, mezoterapi de sırt ağrılarında sıklıkla kullandığımız tedavilerdir.

İyi planlanmış egzersiz programları, özellikle su içi egzersizler tedavide önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı beslenme, ev ve çalışma ortamının ergonomik hale getirilmesi gibi önlemler faydalıdır. Pilates, yoga, yüzme en çok önerdiğimiz egzersizlerdir.”