Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan kararda, zincir marketlere ilişkin yeni düzenleme gelmesini tamamen desteklediklerini ifade etti.

Bu tür marketlerin her şeyi satmaları anayasaya ve belediyelerdeki uygulamaya tamamen ters olduğunu aktaran Ekrem Birsen, “Dolayısıyla esnaf ve sanatkarımız ne tür işletme açacaksa ona göre ruhsat alabilmekte, ruhsat dışı faaliyet yapamamaktadır. Ruhsat dışı mal ve hizmet üretmemektedir. Bu, tamamen anayasal ilkelere tamamen ters bir durumdur. Bir tarafta iğnede, ipliğe her şeyi satan; bir tarafta da sadece ruhsatlandırdığı iş yerine göre mal ve hizmet üreten esnaf ve sanatkâr var.” diye belirtti.

Türkiye’nin en büyük kanayan yarası olduğunu dile getiren Birsen, “6 aylık dönemde hiçbir şeye zam gelmemişken fiyatların artırılması, piyasada birtakım fiyatların sanal olarak oluşmasına katkı sağlayanın zincir marketlerdir” dedi.

Halkın sömürülmesine daha fazla göz yumulmadan, marketlerin biraz ipinin çekilmesinin şart olduğunu belirten Birsen, “Bu konuda acilen hükümetimizden, seçimlere kadar perakendecilik sektör yasasının yeniden düzenlenmesi ve bu tür AVM’lerin çalışma saatlerinin düzenlenmesi, tatil günüde hiç olmazsa pazar günü kapatılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Buna da hükümetimizin kulak vermesi lazım. Bıçak artık kemiği de kesmeye başladı.” şeklinde konuştu.

Marketlerde çalışan elemanların bile sömürüldüğünü anlatan Birsen, “Sabah 9’da işine giden AVM’de ve zincir market çalışanları gece saat 11-12’de evlerine dönüyorlar. Günün 15-16 saatini çalışarak geçiren insanların da sömürüldüğünü görüyoruz. Oraya mal ve hizmet üretenlerin de sömürüldüğünü görüyoruz. Malı alıp aynı gün ya da 1 hafta içinde paraya çeviriyorlar. Ancak üretici firmalara 6 aylık, 9 aylık, 1 yıllık çekler veriliyor. Bunlar artık iyice sömürmeye alışmış. Bırakın üreticiyi artık halkı sömürmeye başladılar. Hükümetimizin buna bir an önce çare bulmasını talep ediyoruz” diye anlattı.

1111-3