Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı evlerinde yer alan hediyelik eşya satıcıları, Ramazan Bayramından umduklarını buldu.

Ramazan ayında yeteri kadar iş yapamamaktan yakınan Eskişehir'in Tarihi Odunpazarı evlerinde yer alan hediyelik eşya satıcıları, bayram dolayısıyla işlerin hareketlendiğini ve beklentilerinin karşılandığını dile getirdi.

Hediyelik eşya ve lüle taşı satışı yapan esnaflarının da üye olduğu Saatçiler Odası Başkanı Sema Ersoy, Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki hediyelik eşya satan esnafın bayramda işlerinin yoğun geçtiğini yaz sezonu umutla beklediklerini kaydetti.

Kent açısından turizm hareketliliğinin başladığını söyleyen Ersoy, hediyelik eşya, lüle taşı satan esnaf için bayramın yoğun geçtiğini belirtti. Ersoy, “Bayram bizim için beklenen yoğunun üstünde geçti. Bayramda Eskişehir yoğundu. Eskişehir için 1 gün yetmiyor, günü birlik turlar değil, kalmalı turlar başladı Eskişehir’e zaman yetmiyor. Yaz sezonu için de umutluyuz” sözlerini kaydetti.

Tarihi Odunpazarı Bölgesi esnaflarının taleplerine de değinen Ersoy, Tarihi bölgede yeteri kadar ATM’nin olmadığını ATM sorunun çözülmesi gerektiğini savundu. Maliyetlerinin ve fiyatlarının arttığını belirten Ersoy, “Hediyelik eşya satıyoruz ve zaruri ihtiyaç olmadığı için insanlar ekonomik kriz yaşandığımız bu zamanlarda iki sefer düşünerek alıyorlar ve baya bir etkilendik. Kâr marjı düştü, alım gücü düştü, insanlar iki yüzük almak yerine doğal ihtiyaçlarını alıyorlar. Çok fazla önümüzü göremiyoruz. Bir yıl içine maliyetlerimiz 2-3'e katlandı. Çok sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde hediyelik eşya satışı ve lüle taşı ürünlerinin imalat ve satışını yapan Zehra Aktaş, bayramın yoğun geçtiğini, kendileri açısından sezonun başladığını söyledi. Aktaş, tur rehberlerinin turistleri sabit dükkanlara götürmesinden şikayetçi olduklarını kaydetti.

Ramazan Bayramı’nda bekledikleri satışları yaptıklarını ifade eden Aktaş, kendileri açısından sezonun başladığını hafta içi yoğunluk yaşanmasa da hafta sonunun hareketli geçtiğini dile getirdi. Tur rehberlerinin turistleri sabit yerlere götürdüğünü savunan Aktaş, turistlerin anlaşmalı olunan dükkanlara götürüldüğünü kendi dükkanlarından ürün almak isteyen turistlerin engellendiğine bile şahit olduğunu bu konudan şikayetçi olduğunu ileri sürdü.

Aktaş, “Turlardan bizim beklentimiz olmuyor. Turlar turistleri belli yerlere götürüyor. Bize ailecek gezmeye gelen kişiler geliyor. Ama ben istiyorum ki lületaşımız çok önemli bilgilendirmesi iyi yapılmalı. Biz bu konuya belediyelerle ile de konuştuk. Tur işi yapanlar da vakitlerinin az olduklarını savunuyorlar. Tur rehberlerine sesleniyorum. Bizim dükkânlarımızı gezmelerini engellemesinler. Bu bizim için sorun. Ustalar bu işin kaymağını yiyemiyor. Bu işin kaymağını tüccarlar yiyor” diye konuştu.

YLületaşının ham halinin fiyatının çok fazla arttığını aktaran Aktaş, yumruk kadar lületaşının fiyatının 800 liraya kadar ulaştığını kaydetti. Aktaş, “Pipo yapmak için kullandığımız lületaşının 1-2 yıl önce yumruk büyüklüğündeki ham hali 250 lira civarındaydı. Eskisi kadar lületaşı çıkarılmıyor. Benim dedem vagonlarla getirildiğini anlatırdı. Şimdi ise yarım çuvalı günlerce kazmanın sonucu anca bulunuyor. Lületaşı bulmakta zorlanıyoruz, şu anda lületaşı çok azaldı. Azaldığı için de fiyatı arttı” dedi.