Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, “Tarımsal emtialarına uygun ortamda depolama ve muhafaza olanaklarının artırılması amacıyla üyelerimizden ve paydaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda bu yatırım fikri doğmuştur. Yatırım bölgenin rekabet gücünü olumlu şekilde etkileyecektir” dedi.

Eskişehir Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Ömer Zeydan, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi 50.000 Ton Kapasiteli Lisanslı Depoculuk Yatırım Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.
Proje maliyetinin 100 milyon ile 130 milyon TL arasında olacağını ifade eden Ömer Zeydan, kent üreticisinin çok önemli bir ihtiyacına cevap verecek projeyi, 2023 Haziran Ayı’nda tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Zeydan, “Tarımsal emtialarına uygun ortamda depolama ve muhafaza olanaklarının artırılması amacıyla üyelerimizden ve paydaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda bu yatırım fikri doğmuştur. Yatırım bölgenin rekabet gücünü olumlu şekilde etkileyecektir. Kamu kurumu niteliğindeki ETB'nin bu yatırım ile lisanslı depoculuk faaliyetlerine başlaması çiftçinin üretimi için gerekli finansman maliyetlerinin azaltılmasının yanında tanımsal sanayi tesislerinin artırılmasını teşvik edici katma değer etkisi yaratacaktır. Borsa üyeleri, Un, Gıda, Yağ ve Yem üreten sanayi tesisleri, zahire tüccarları ile hububat üreticisi çiftçilerimiz yatırımın yararlanıcılarıdır.” diye konuştu. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi’nin Eskişehir Ticaret Borsası’ndan başka ortağı olmadığını vurgulayan Zeydan, “Bu şirket kimsenin etkisi altında kalmadan faaliyetlerini sürdürecek. Eskişehir Organize Bölgesi’nde Eskişehir Ticaret Borsamızın bir arsası var. Arazinin yarıya yakın kısmı şu anda boş. Boş olan kısmın yarısı kadar kısmına bu lisanslı depoyu kuracağız. Yatırımın maliyetinin ön görülmesi çok mümkün değil. İhale çıkmadan maliyetinin belirmesi çok zor. Bu işin maliyeti 100 ila 130 milyon” dedi. Ziraat Bankası’nın projeye sıcak baktığını ve desteklediğini aktaran Zeydan, “7 yıl vadeli bir kredi limitinin oluşturuldu. 7 yılın 2 yılı geri ödememiz ve faiz oranın yüzde ellisinin de hazine tarafından sübvanse edilecek.” dedi.