Hasat dönemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Bugün benim evimde yanan elektrikle tarlamdaki, motorumdaki yanan elektrik bir olmamalı. Her geçen gün üretim çoğalıyor üretici azalıyor. Gerçek üreticiyi kaybedersek yarın bu işin ticaretini yapan adam para kazanamazsa bırakır başka mesleğe geçer’’ dedi.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, 2022 hasadının sona yaklaşmak üzere olduğunu söylerken planlama ve denetimin önemine dikkat çekti. Buluşan, aynı zamanda şeker pancarı için beklenilen fiyatın 1800 lira olduğunu aktardı. Sezon başından itibaren bütün ürünlerin hasadı, üreticiler tarafından hasat edilip pazarlandığını ifade eden Süleyman Buluşan, “Sonradan gelen yağışlar neticesinde şu andan itibaren kuru soğan, patates, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerimiz daha verimli oldu. Geçen yıl gibi çok fazla kuraklık yaşamadık.” dedi.

“DESTEK ZAMANINDA VERİLMELİ”
Zirai girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından kaynaklı üreticinin mağduriyet yaşadığını dile getiren Buluşan, “Ürünlerde de fiyat artışı var tabii ama ülkemizde yüzde 80’lik enflasyonla tarımdaki enflasyonumuzu kıyaslayınca bizde ki yüzde 300-400 civarını buldu. Geçtiğimiz yıl devletin desteği dekar başına yüzde 116 gibi bir rakamken önümüzdeki yıl yüzde 271 gibi bir rakam bekleniyor. Destek zamanında verilmeli, 2021 yılının desteğini daha yeni alıyoruz. 2022 yılının desteğini ise 2023’ün mart ayına çekildi. Destekler üretime başlarken nadastan tutun, pazarlama yapıldığı esnada verilse bizim için çok daha iyi olur. Hububattaki alımdan prim olarak verilen 1 lira çok önemli ve yerindeydi, üreticimizi memnun etti.” diye konuştu.

ÜRETİCİ AYÇİÇEĞİNİ 9’DAN SATMAK İSTEMİYOR
Genel olarak domates, kuru soğan ve patatesten verilen fiyatın üreticiye bir noktada yeterli geldiğini aktaran Buluşan, “Şu anda en büyük sıkıntımız ayçiçeği. 9 liraya üreticimiz satamıyor, beklentimiz 15 liraydı. Ayçiçeği kilo basmaz diğer ürünlere göre. Mısır aynı şekilde 5 bin 600 lira geliyor ama nem olayı ortaya çıkınca orada da fiyat düşüklüğü yaşayacağız. Bunlar tamamen planlama hatası.” dedi.

ÜRETİCİYİ KAYBEDİYORLAR
 5 liraya üretilen bir ürünü tüketici 10-15 liraya tükettiği zaman üzüldüklerini dile getiren Buluşan, “Maliyet bizim 5 liramız zaten. Biz anlımızın terini alacağız derken bir bakıyorsun bizim ürettiğimiz ürün iki katına satılmış. Haliyle üretici adres değiştiriyor. Vatandaş olarak fırsatı ganimet yapmamamız lazım. Örneğin ayçiçeği, geçen yıl sanki kıtlık varmış gibi öyle bir korku sardı ki sanki üretilemeyecek hale geldik. Ama bugün İstanbul’dan Eskişehir’e doğru gelirken her yer çiçek gibi ayçiçeği. Bu ne demek ortada bol bir ekim var. Buna rağmen ayçiçeğinin fiyatını üretici 15 liradan beklerken 9 lira gibi bir rakam şaşırtıyor. Üretici bunu 9 liradan satarsa bir dahaki sene bunu dikmez.” diye anlattı.

“STOKÇULUK, YANLIŞ BİR POLİTİKA, ÖNLENMESİ GEREKİYOR”
 Buluşan, “Bir tüketici olarak düşündüğümüz zaman, bundan 1-2 ay sonra soğanı 10 liraya yediğim vakit bu üreticinin ağrına gider. Bu hak edilmiş bir kazanç değil. Depoluyorsun, stokluyorsun, paranız var toptan alıyorsun sonra Şubat, Mart aylarında çok yüksek prim yapar diye piyasa çıkarıyor. Bu yanış bir politika bunun önlenmesi lazım. Eğer yüksek fiyata satılıyorsa neden üreticiden az fiyata alıyorsunuz. En son süte verilen 50 kuruş zam, korkunç ve gülünç bir rakam. Süt çuvalı 290-300 rakamlardan 400 liranın üstüne çıkıyor siz halen 7 liradan 7,5 liraya çıkarıyorsunuz. Bu halde üretici bu sütü nasıl üretecek. Tüketici fazla fiyata yükseltmese kaderimize razı olalım diyeceğim. Ama 10 liradan süt satılıyor üreticinin eline geçen 6,5-7 lira.” dedi.

“ÜRETİM ÇOĞALIYIR, ÜRETİCİ AZALIYOR”
Yem, mazot, enerji maliyetlerinden sıkıntı yaşadıklarını anlatan Buluşan, “Bugün benim evimde yanan elektrikle tarlamdaki, motorumdaki yanan elektrik bir olmamalı. Her geçen gün üretim çoğalıyor üretici azalıyor. Gerçek üreticiyi kaybedersek yarın bu işin ticaretini yapan adam para kazanamazsa bırakır başka mesleğe geçer.” diye konuştu.

“ŞEKER PANCARINDAN UMUTLUYUZ”
Şeker pancarından umutlu olduklarını söyleyen Buluşan, “Beklentimiz 1600-1800 lira arasında. Aslında 2 bin lira olması gerekiyor. 2021 yılında yaşadığımızı yaşamak istemiyoruz.” dedi.