2023 yılından beklentilerini anlatan Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, yaklaşık 3 yıldır esnafın çok ciddi borçlandığını belirterek sicil affına ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti.

Sicil affına ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Bilen, pandemi sürecinde, yaklaşık 3 yıldır, esnafın çok ciddi borçlandığını belirterek vergi dairesinden, sosyal sigortalardan ve kredilerden yararlanamaz olduklarını söyledi. Bankalara, esnaf kefaletlere borçlarının biriktiğini dile getiren Bilen, bununla ilgili ödenebilir, makul taksitlerle ivedilikle sicil affına ihtiyaçları olduğunu yoksa bu kış lokantacılar için çok ağır geçeceğini ifade etti.

Bilen, vergi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, yüzde 7 KDV yükünün üzerlerinden ivedilikle almaları gerektiğini vurguladı. 

Yüzde 7’lik maliyetin ciddi yük getirdiğini anlatan Bilen, “Temel tüketim maddelerinde yüzde 1’e düşürdüler. İmalatçılarda bunu yüzde 8’le devam ettiriyorlar. Geçmişte yüzde 8’le alıp 8’le çıkıyorduk. Şu anda yüzde 1’e düşürüldü ancak hizmet sektöründe düşürülmedi. Bir de stopaj vergisi var. Stopaj vergisi, hizmet sektöründe işverenlerin üzerinden kaldırılmalı. Kira bedelinden gelir elde eden mülk sahiplerinin vergisini biz veriyoruz. Kirasını kim alıyorsa stopajını o versin. Bununla ilgili mutlaka bir düzenleme getirilmeli.” dedi.

Pandemiden bu tarafa artan enerji ve gıda fiyatları karşısında işverenlerin çok sıkıntılı ve zor durumda olduğunu aktaran Bilen, “Ciddi anlamda sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. El birliği ile enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğiz. Çalışanlarımızı da enflasyon karşısında ezdirmemeye çalışıyoruz ve ezdirmeyeceğiz. Ne var ki, biraz devlet de bu yükü bizim üzerimizden almalı. İş hayatını da sürdürülebilir hale getirmeli. Yoksa artan enerji maliyetleri özellikle de kış aylarında ciddi bir yük getiriyor. El birliği ile nereye kadar sürdürebilirsek sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Emeklilikle ilgili çok sıkıntılarının olduğunu dile getiren Bilen, “Hizmet sektöründe özellikle küçük esnaf bu konuda para biriktiremiyoruz. Dolayısıyla emeklilik döneminde işveren ve çalışanlar arasında itlaflar oluşmaya başlıyor. Bununla ilgili Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu olarak Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı’na talepte bulunduk. Bizim üzerimizden bu yük kaldırılmalı. Biz bunu ay sonunda peşin ödersek bu yükten kurtulmuş oluruz. Çünkü 5-10-20 sene sonra bu tazminatlar üzerimizde ciddi yük oluşturmaktadır. Çünkü biz küçük esnafız. Küçük esnaflar günlük gelire sahip insanlar. Günlük işçinin maaşını, yevmiyesini, kira giderlerini vs. ödedikten sonra kendini başarılı kılıyor. Böyle bir para biriktiremiyoruz. Bununla ilgili de bir düzenleme talebinde bulunduk. Sonuçlarını bekliyoruz.” diye belirtti.