Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, “Biz sanatkâr esnaflarız bizim elimizden tutmalılar. Büyük bir okyanusun içindeyiz. Kira, asgari ücret artışı ve KDV oranımızın yüzde 18 olması bizi büyük bir okyanusun içinde boğularak yok olmamızı sağlıyor” dedi.

Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, basın mensupları ile araya gelerek 2023 yılından beklentilerini anlattı.

Sarıkaya, esnafın en büyük sorunu olan KDV oranının, yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi talebinde bulundu.
Esnafımızın en büyük sorununun KDV oranları olduğunu aktaran Sarıkaya, “KDV’miz yüzde 18, el emeği ile çalışan meslek grubuyuz biz, buda meslektaşlarımızın belini büküyor.” dedi.

KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğinde çoğu esnaf için nefes olacağını dile getiren Sarıkaya, masraflarına, yakıt giderlerine, kuaför malzemelerine ve kiraya gelen zamların esnafın geçim sıkıntısı arttırdığını bir de bu sıkıntıların üstüne yüzde 18 KDV oranıyla daha çok sıkıntıya girdiklerini belirtti.

Kuaför esnafının Bağ-Kurlu olduğunu anlatan Sarıkaya, “Bağ-Kur ve SSK arasında bir hak eşitsizliği var.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bağ-Kurlu esnaflar kendi bünyesinde bir ev birden fazla işçi çalıştırabiliyoruz. İstihdam sağlıyoruz ama haklarımıza gelindiği zaman bir Bağ-Kurlunun herhangi bir iş göremez raporu olmuyor ve yattığımızla kalıyoruz. SSK’ya göre bizim prim sayımız erkeklerde 9 bin kadınlarda ise 7 bin 200. Ama SSK’ya baktığımız zaman 5 bin iş gününde emekli olunabiliyor buda hemen hemen 10 yıla tekabül eden bir zaman farkı oluşturuyor. Vergilerimiz yüksek olduğu için Türkiye’nin bel kemiğiyiz. Bağ-Kur ve SSK’nın eşitlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Emekli olduğumuz zamanda Bağ-Kur ve SSK arasında hemen hemen yüzde 18 bir maaş farkı da var. Biz sanatkâr esnaflarız bizim elimizden tutmalılar. Büyük bir okyanusun içindeyiz. Kira, asgari ücret artışı ve KDV oranımızın yüzde 18 olması bizi büyük bir okyanusun içinde boğularak yok olmamızı sağlıyor”