Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında disiplin hükümleri de yer alıyor. Taslağa göre, öğrencilerinin görüntülerini velisinden izin almadan sosyal medyada yayınlayan öğretmenlere kınama cezası verilecek. 

Öğretmene şiddete karşı yaptırım ve cezaların ağırlaştırıldığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağında öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri de bulunuyor. Öğretmenlik mesleğine özgü davranışlar ve bu davranışlara yönelik disiplin cezaları da tasarıda belirlenmiş durumda.

Tasarıya göre, öğrencilerle çektikleri videoları sosyal medyada paylaşan ve fenomen olmaya çalışan öğretmenlere ceza verilecek. Öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri veya eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri belirlenmiş usuller dışında paylaşan öğretmenlere kınama cezası uygulanacak. Bu cezalar, öğretmenlerin sicil dosyalarında 5 yıl boyunca kalacak.

Öğrencilerle birlikte video çeken ve paylaşan öğretmenlerin sayısı artıyor. Ancak birçoğu öğrencinin ailesinden izin almadan bu görüntüleri yayınlıyor. Uzmanlar, bu durumun öğrenci istismarı olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Milyonlarca araç sahibi dikkat! 7 gün sonra faiziyle geri alınacak Milyonlarca araç sahibi dikkat! 7 gün sonra faiziyle geri alınacak

Öğretmenlere yönelik tasarıda, öğrencilere kötü örnek olabilecek davranışlarda bulunanlara da disiplin cezaları öngörülüyor. Örneğin, öğrencisinin yanında argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası verilebilecek. Aylıktan kesme cezası, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak davranışlar sergilemek, öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde tarafsız olmamak veya eğitim programına aykırı faaliyetlerde bulunmak gibi durumlarda uygulanabilecek.