Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında sabah saatlerinde gözaltına alındı. Soruşturmanın, “tehdit” ve “şantaj” iddialarıyla ilgili olduğu belirtildi.
Her iki gazetecinin evinde yapılan aramalar kapsamında bilgisayar kasası, hard disk, laptop ve diğer dijital materyallere el konuldu. Gözaltı işlemi sırasında dijital incelemeler başlatıldı.
Flash TV Sahibi Erkan Kork’un Şikâyeti Üzerine
Gazetecilerin gözaltına alınmasına, kara para aklama suçlamasıyla tutuklu bulunan Flash TV’nin sahibi Erkan Kork’un şikâyetinin neden olduğu bildirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, “Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçları kapsamında yürütülen soruşturmada, Flash Haber TV'nin devri ve satın alınması sürecinde, şüphelilerin tehdit ve şantajda bulundukları iddiasıyla gazetecilerden davacı ve şikâyetçi olunduğu belirtildi.
“Kaçma” ve “Delil Karartma” Şüphesi Gözaltının Gerekçesi Oldu
Soruşturma kapsamında yapılan değerlendirmede, gazeteciler hakkında “kaçma şüphesi” ve “delilleri yok etme ihtimali” gerekçesiyle gözaltı işleminin uygulandığı ifade edildi.
Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, soruşturma sürecinde şüphelilerin dijital materyallerinin incelenmesiyle delil tespiti yapılması amaçlanıyor.
Timur Soykan: “Bu Kumpas, Hepsi Bitecek”
Gözaltına alınan Timur Soykan, Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü. Soykan, hastane çıkışında basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.
“Çeteler kaybedecek, halk kazanacak. Bu kumpas, hepsi bitecek” ifadelerini kullanan Soykan’ın sözleri kamuoyunda yankı buldu.
Avukattan Tepki: “Düşman Ceza Hukuku Uygulanıyor”
Murat Ağırel’in avukatı Enes H. Ermaner, savcılığın müvekkilinin ifade vermek üzere geleceğini bilmesine rağmen gözaltı kararı uyguladığını belirtti. Ermaner, uygulamaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“İfade için randevulaşan, kendi isteğiyle ifade vermeye geleceği bilinen kişiler hakkında gözaltı işlemi uygulanması, hukuka aykırılık teşkil ettiği gibi açıkça Düşman Ceza Hukuku’nun uygulandığını göstermektedir.”
Soruşturma Süreci Devam Ediyor
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen gazetecilerin ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor. Soruşturma kapsamında elde edilecek dijital verilerin incelenmesinin ardından sürecin seyrine göre iddianame hazırlanabileceği belirtiliyor.
Savcılığın soruşturmayı gizlilik kararı kapsamında yürüttüğü ve resmi açıklamaların yalnızca dosya içeriğiyle sınırlı olacağı kaydedildi.