Trafikte araçların ne kadar kuralı varsa aslında bisikletlerin de uyması gereken kurallar var . Ancak Bisiklet kullanımının artmış olması ile beraber bilinçsiz bisiklet kullanımı da artış gösterdi. Motorsuz taşıt olarak bilinen bisikletler için de koyulmuş olan kurallar hem bisiklet sürücüsünün hem de çevrenin can güvenliğini garanti altına almaya yönelik olmakla beraber, uymayanlara maddi yaptırımların uygulandığını son zamanlarda görüyoruz.

Örneğin Manisa'da Manisa'da kaldırımda bisiklet kullanan bir kişiye "yaya yolundan bisikletle seyretmek"ten 235 lira trafik cezası kesildi. 

İstanbul Arnavutköy'de “Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak, sebebiyle ceza uygulayacaklarını" söyledi. Kısa bir süre şaşkınlık yaşayan bisiklet sürücüsü S.A’nın, tüm itirazlarına rağmen 92 TL ceza kesildi.

En son ise Düzce'de "İki elini gidondan ayırmak suretiyle bisiklet kullanmak” gerekçesi ile Y.A 'ya 235 TL ceza kesildi. Bisiklet yönetmeliğine bir göz atalım;