TAŞKENT (AA) - Özbekistan ve Tacikistan hükümet temsilcilerinin, anlaşamadıkları yaklaşık 300 kilometrelik sınırın tespit çalışmaları için yeniden bir araya geldiği bildirildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, sınırların tespiti amacıyla 2 ülkenin oluşturduğu ortak çalışma grubu, tartışmalı hudut bölgelerinin belirlenmesine ilişkin 7-16 Şubat tarihlerinde Cizzah şehrinde bir araya geldi.

İki ülke devlet başkanının gelecek ay yapacağı görüşmeler öncesinde yürütülen çalışmada, Özbekistan ve Tacikistan arasındaki sınır çizgisini belirleme faaliyetleri devam ettirildi.

Yapıcı, dostça ve iyi bir ortamda gerçekleşen çalışmaların ardından Özbekistan ile Tacikistan arasındaki görüşme ve müzakerelerin sonuçlarına ilişkin protokol imzalandı.

Bağımsızlıklarını 1991'de kazanan Özbekistan ve Tacikistan arasında bin 330 kilometre uzunluğunda sınır bulunuyor. Taraflar, bağımsızlığın ardından başlayan sınır belirleme çalışmalarında, hudutun yaklaşık 300 kilometrelik kısmında henüz uzlaşma sağlayamadı.

Şavkat Mirziyoyev'in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından gelecek ay ilk defa Tacikistan'ı ziyaret etmesi planlanıyor. Ziyaret sırasında bağımsızlık yıllarında bir türlü uzlaşma sağlanamayan sınır meselesinin çözüme kavuşması bekleniyor.