TRABZON (AA) - Ortahisar Belediyesinin su altındaki canlıların tanıtılması ve bölge turizminde alternatif oluşturulması amacıyla tarihi Zağnos ve Tabakhane vadileri arasına kuracağı "Tünel Akvaryum", 9 Şubat Cuma günü ihale edilecek.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, belediye binasında Proje Etüt Müdürü Şükrü Demir ve personelle bir araya gelerek, "Tünel Akvaryum Projesi" ile ilgili değerlendirme yaptı.

Bazı basın-yayın organlarında yer alan Tünel Akvaryum Projesi'nin ihalesinin iptal edildiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Genç, şöyle devam etti:

"Tünel Akvaryum Projesi'nin tünel açma kısmının ihalesini 09 Şubat'ta yapacağız. Hazırladığımız projeyi arazinin sahibi TOKİ'nin 30 Temmuz 2017 tarih ve 3044 sayılı yazısı ile verilen izinle Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 24 Mayıs 2017 tarihinde onayladığı proje kapsamında ihale edeceğiz. Bazı basın organlarında projenin iptal edildiğine yönelik çıkan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor."

- "Türkiye'de ilk defa yer altında bir akvaryum yapılacak"

Genç, projenin hayata geçmesi için bütün imkanları zorlayacaklarını vurgulayarak, "Tünel Akvaryum Ortahisar için çok önemli bir simge projedir. Allah nasip ederse bu projeyi ilk defa bölgemizde biz hayata geçireceğiz. Çok önemli ve maliyeti yüksek bir proje. Birtakım teknik incelikler gerektiriyor ama bu konuda hem teknik hem de finansal olarak kendimizi yeterli hissediyoruz. Projemizi hayata geçirdiğimizde sadece Ortahisar için değil, Trabzon şehri için de simge bir proje olacak." diye konuştu.

Projenin bölge illeri arasında da bir farklılık yaratacağına dikkati çeken Genç, "Akvaryum, Karadeniz için bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye'de ilk defa yer altında bir akvaryum yapılacak. Türkiye için de bu anlamda bir ilk olma özelliğini taşıyor. Zağnos ve Tabakhane vadilerini 180 metre uzunluğunda bir tünelle yer altından birleştireceğiz. Turistleri şehir içine çekecek ve şehir içinde daha çok zaman harcamalarını sağlayacak bir çalışma." dedi.

- "Tünel Akvaryum ile cazibe merkezi oluşturacağız"

Genç, Tünel Akvaryum ile ayrı bir çekim ve cazibe merkezi oluşturacaklarını ifade ederek, Trabzon'a gelen ziyaretçilerin şehirde kalmasını, yaşamasını ve şehrin içine girmesini istediklerini kaydetti.

Trabzon'un bir deniz şehri olduğuna işaret eden Genç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Deniz şehriyiz ama maalesef birkaç balık türü dışında hiçbir balığı tanımıyoruz. Yapacağımız akvaryumla vatandaşlarımızla her türlü deniz canlısını buluşturacağız ve deniz canlılarıyla ilgili insanlarımızda bir bilinç ve farkındalık oluşturacağız. Bunun yanında Ortahisar'ı daha yaşanabilir hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu manada her mahalleye en az bir park anlayışımız doğrultusunda bütün mahallelerimizi parklarla donatmaya devam edeceğiz."