Sektör yetkililerine dayandırılan bilgilere göre Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin Zorlu Holding’e bağlı elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş., yüzlerce lisanssız elektrik üretici firmalarına ödeme yapmamakta.

Edinilen bilgilere göre OEPSAŞ ödemelere ilişkin tutarları lisanssız üreticilere ödenmek üzere T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan kamu kurumu YEKDEM’den zamanında almış olmasına rağmen, lisanssız üreticilere ödeme yapmayarak söz konusu tutarları bünyesinde tutarak lisanssız üreticilerin ağır mağduriyetine sebep olmakta.

Devletin alım garantisine güvenerek kredi çekip güneş enerji santralleri yapan yatırımcılar günümüzde batma noktasına geldi. Kredilerini ödeyemeyen ve yargıya başvuran yatırımcılar yetkililerden çözüm bekliyor

Zorlu Holding çatısı altında bulunan OEPSAŞ, mağdur durumdaki lisanssız enerji üreticilerinin başlattıkları icra takiplerine etik olmayan yollar ile süreci uzatmak adına itiraz etti. Bu itiraz kat ve kat artmasına neden oldu. OEPSAŞ süreç sonucunda çok daha fazla miktarları ödeyecek olsa da lisanssız güneş enerji üreticilerinin yargı süreci sonuçlanmadan kredi borçları nedeniyle batmasına neden olacak. Bu durum Lisanssız GES olarak bilinen bu ve bu gibi kamu garantili tüm sektörlere giriş yapmayı düşünen yerli ve yabancı yatırımcıların kafasında büyük bir soru işareti oluşturacak. 

Son olarak bakanlık yetkililerine seslenen sektör yetkilileri alım garantisinden kaynaklanan ödemelerin bir şekilde düzenli olarak ellerine ulaştıracak çözüm beklediklerini ifade ediyorlar.