Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın heyecanlı bekleyişi sürüyor. Milyonlarca kişi, SGK tarafından belirlenen prim sayısını doldururken, yaş akdine takılıyor. Erken yaşlardan itibaren sigortalı çalışarak üretim ekonomisine katkıda bulunan vatandaşlar, EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle emekli olacak ve aylık almaya başlayacak. EYT'liler ile ilgili sıcak gelişmeler bir televizyon programında konuşan Prof.Dr. Cem Kılıç'ın sözleri ile başladı. Kılıç, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i EYT ile ilgili görevlendirdiğini açıkladı. EYT'ler derneği de gelişmeleri doğruladı. Bilgin saha araştırması yaparken, EYT için Finlandiya ve Almanya'da uygulanan modellerin değerlendirildiği belirtiliyor. Peki, EYT için konuşulan Finlandiya ve Almanya modeli nedir? EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ne? İşte detaylar...

EYT 20 YIL SONRA GÜNDEMDE

EYT milyonlarca kişinin bekleiği düzenlemeler arasında yer alıyor. EYT mağdurları, uzun yıllardır düzenleme için çaba sarf ediyordu. Bu konuda basın açıklamaları, dernek faaliyetleri yürütülürken, maliyet nedeniyle EYT'ye sıcak bakılmıyordu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile EYT'liler umutlanırken, düzenleme 20 yıl sonra ilk kez gündeme geldi.

FİNLANDİYA VE ALMANYA MODELLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

EYT'liler gelecek haberleri beklerken, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin öncülüğündeki ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların Finlandiya ve Almanya modeli üzerinde olduğuna dair kulis bilgileri var. EYT'de Finlandiya modeli daha önce de gündeme gelmişti.

FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.Uzmanlar konu hakkında şunları söylediler:

"Almanya veya daha çok Finlandiya modeli olarak bilinen model ele alınıyor. Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65, 67, buralarda. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor.

Emeklilik için gün sayan milyonlarca vatandaş Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusundaki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi; Sosyal Politikalar Kurulu çalışma başlattı. Bu çalışmalar çerçevesinde taraflarla görüşülecek ve durum teknik olarak da çalışılacak. Ne yapılabileceği noktasında analiz çalışmaları da yapılacak. 8 Eylül 1999 öncesinde işe giren SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı mensuplarının tamamı Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak nitelenen grup içinde yer alıyor. Bu tarihten önce yaş şartı olmadan emeklilik bekleyen bu vatandaşlar 1999'da koalisyon hükümetinin çıkardığı yasa ile yaş şartı ile karşı karşıya kalmıştı. Bu sigortalılar prim ve yıl şartlarını tamamlamalarına rağmen yaşı doldurmadıkları için emekli olmaları sağlanamıyor. Başkan Erdoğan'ın Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Vedat Bilgin'i bu kesimle görüşmesi için görevlendirmesi ve bununla ilgili bir rapor hazırlanması EYT durumundaki vatandaşları umutlandırdı. Ancak bu konunun çözümü için kapsamlı bir çalışma yapılması kimleri ilgilendirdiğinin tespitinin yapılması ve şartların belirlenmesi gerekiyor. Bu kapsamlı çalışmanın ardından konunun ayrıca Meclis gündemine gelmesi ve yasalaşması gerekiyor. Ancak çok fazla kişinin bu konumda olması yapının değişken olması uzun bir çalışmayı da gerektiriyor. Çünkü SSK'lılar için ayrı, Bağ-Kur'lular için ayrı memurlar için ayrı çalışma yapılması gerekiyor. Şu anda bir mutfak çalışması sürerken değişik formüller üzerinde de durulduğu bilgisi geliyor..