Mustafa Şentop, AB Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Slovenya’nın Başkenti Ljubljana'da gazetecilere Türkiye'de yapılacak Ukrayna-Rusya müzakereleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“ÇOK İSABETLİ BİR KARAR, OLMASI GEREKEN ŞEY BU”

Şentop, müzakere heyetinin ikinci toplantısının İstanbul’da yapılması ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Çok isabetli bir karar, olması gereken şey bu. Çünkü takip ediyoruz; sürecin başından beri gerek Ukrayna’yla gerek Rusya’yla, ikisiyle beraber görüşen ve ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye. Birçok ülke, şüphesiz bunu herkes temenni ediyor. Bölgemizde, dünyada bütün siyasetçiler, devlet adamları, insanlar ‘bir an önce ateşkes olsun’ diye temenni ediyor ama bunu gerçekleştirebilmek için iki tarafla birlikte görüşebilmek, tarafları buna ikna edebilmek, bir araya getirebilmek önemli.

Cumhurbaşkanımız başından beri bunun için yoğun bir gayret gösteriyor. Dışişleri Bakanımız gitti, iki tarafta da ziyaretler yaptı. Gerek Moskova’da gerek Kiev’de. Dolayısıyla böyle bir müzakerenin zihinsel zemini hazırdı ve olması gereken de buydu. İsabetli olur. Bizim arzumuz, ille de Türkiye’de olsun meselesi değil. Mesele, bir an önce ateşkesin, gerçek manada insani ateşkesin öncelikle sağlanması. İnşallah Türkiye’de yapılacak olan toplantı buna vesile olur.”

“BÜTÜN TOPLANTILARIN GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİSİ HATTA BİRİNCİSİ BU OLACAK”

Şentop, Slovenya’daki görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de şu açıklamayı yaptı:

“Şüphesiz dünyadaki uluslararası toplantıların bir numaralı gündemi Ukrayna’daki kriz. Sadece Rusya-Ukrayna arasında bir mesele olmaktan çıktı, başta bölgemiz olmak üzere daha genel anlamda dünya barışını tehdit eden bir meseleye dönüştü. Büyük bir risk var ortada. Dolayısıyla bütün toplantıların gündem maddelerinden birisi, hatta birincisi, en baştaki bu olacak. Ben, geçen hafta ve ondan önceki hafta meclis başkanlarıyla bilhassa Ukrayna’ya yakın çevredeki meclis başkanlarıyla görüştüm. Rusya Meclis Başkanı, Duma Başkanı Sayın Voladin ile de görüştüm. Polonya, Romanya, Slovenya’daki ulusal meclis başkanıyla görüştüm. Bunlarla yaptığımız temaslarda da herkesin arzusu ateşkes, bir an önce. Ama bunu sözde bırakmayıp gerçekleştirecek bir zemini kurabilmek lazım. Muhtemelen yarın da tahmin ediyorum görüşülecek konuların başında bu gelecek.”