Peki 3 Aylar’da nasıl ibadet yapmak lazım? Hangi davranış yanlış? Emekli Müftü Ali Osman Orum mübarek aylar olan 3 Ayları EskişehirHaber.com’a anlattı.


Haram Aylar olarak tanımlanan Recep, Şaban, Ramazan aylarının 1’incisi olan Recep Ayı’nın 1’inci gününün bugün olduğunu ifaden eden Orum: Buradaki haram kelimesini doğru anlamak lazım buradaki haram kelimesinin esas vurgusu hürmettir. Bu hürmeti şu şekilde değerlendirmek gerekir. Bu aylarda ibadetlerimize daha çok yoğunluk kazandırmalıyız. Bu aya hürmetimizi ibadet olarak göstermeliyiz. Daha çok Kur’an-ı Kerim okumalıyız, Dünyevi durumlardan biraz daha uzak yaşamak çok isabetli olacaktır. Bazı günler oruç tutmak da bu aylarda Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed (SAV)’ın tavsiye ettiği bir durumdur. Çünkü bugün başlayan 3 aylar aslına baktığınızda Ramazan Ayı’na hazırlıktır. Mübarek Ramazan Ayı’nı daha iyi idrak edebilmek için Ramazan Ayı’nın öncesinde yaşanan bir dönemdir.  Peygamberimiz HZ. Muhammed (SAV) Recep Benim Şaban Allah’ın Ramazan İse Ümmetinin ayıdır diye ifade ediyor. Buradan anlaşılacağı gibi bu aylar İslam için çok önemli bu dönemde kandillerimizi idrak edeceğiz Regaip Kandili 18 Şubat Perşembe Miraç Kandili 10 Mart Çarşamba Berat Kandili 27 Mart Cumartesi ve Ramazan Ayı’nda Kadir Gecesini idrak edeceğiz” Dedi.


NASIL İBADET ETMELİYİZ?


3 Aylarda ibadetlerimizi nasıl şekillendireceğimizi anlatan Orum:” Öncelikle bir Müslüman 12 ay 365 gün Müslümanlığın ona yüklediği tüm sorumlukları yerine getirmelidir. Tabii bu aylarda daha çok Kur’an-ı Kerim okunabilir, Müslümanların her zamankinden daha çok dayanışma ve paylaşım içerisinde bulunulması gereken bir dönemdir. O açıdan düşünüldüğünde daha çok paylaşmalıyız, yardıma muhtaç kişilere daha çok el uzatmalıyız, kavgadan, savaştan uzak durması gereken bir dönem. Daha önce ifade ettiğim gibi bu ayların ikisi Ramazan Ayı’na hazırlığı içerir Ramazan Ayı’na gösterdiğimiz hassasiyeti göstermeyiz” şeklinde konuştu. 


“BİDATTEN UZAK DURMALIYIZ”


Emekli Müftü Orum bir de uyarılarda bulunuyor. Orum:” Kaynağı Kur’an-ı Kerim’e dayanmayan ritüellere hayatınızda yer vermeyelim. Bazı kültürel, geleneksel, bir şekilde hayatımızı girmiş davranışlara sahibimiz. Kulaktan dolma bilgilere önem verilmeli. Peygamber Efendimiz, HZ. Muhammed (SAV) bidat için uyarıyor. Bidat nedir dinimizde yeri olmayan alışkanlıklar, her şey. Tüm ibadetlerimizin kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed’dir. Bunların dışındaki hiçbir bilgiye itibar edilmemeli bidatten kesinlikle uzak durulmalı” ifadelerine yer verdi.