ERDOĞAN: "UKRAYNA VE RUSYA İLE OLAN TEMASLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konularda diyaloğumuzu daha da geliştirme hususunda ortak iradeye sahibiz” dedi. AB üyelik sürecine değinen Erdoğan “Avrupa Birliği’nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik faslını açmasını ve gümrük vergi güncellemesini süratle bekliyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Odessa Körfezi’nden sürüklenen ve İstanbul Boğazı ve Akdeniz’e ulaşabileceği iddia edilen mayınlar konusunda Milli Savunma Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte’yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladı. İki lider görüşmeden sonra ortak basın açıklaması yaptılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“SAYIN ZELENSKİ VE SAYIN PUTİN İLE TEMASLARIMI SÜRDÜRÜYORUZ”

“Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Her vesile ile sağduyu ve diyalog çağrısı yaptık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılmasına dikkat çektik. Maalesef Ukrayna’daki insani dram artarak devam ediyor. Binlerce sivil hayatını kaybetti; 3 milyonu aşkın Ukraynalı ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığındı. Bu gidişata son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyoruz. Sayın Zelenski ve Sayın Putin ile temaslarımı sürdürüyoruz.

Kalıcı barışa giden yolda elimizdeki desteği sunmada hazır olduğumuzu bir kere daha vurguladık. Şartların zorluğunun farkındayız. Ancak diplomasiyi tek çıkış yolu olarak görerek girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz. NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konularda diyaloğumuzu daha da geliştirme hususunda ortak iradeye sahibiz.

ERDOĞAN: TİCARET HACMİMİZ 10 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Ticaret hacmimiz yüzde 30’a yakın artışla 10 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016 yılında belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini aşmış olduk. Şimdi ilk etapta 15 milyar dolar, ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Mevcut istatistikler yakaladığımız ivmenin artarak devam edeceğini gösteriyor. Hollanda 27,5 milyar dolarla Türkiye’nin en çok doğrudan yatırım yapan ülkesi konumundadır.

“ÜYELİK FASLINI AÇMASINI VE GÜMRÜK VERGİ GÜNCELLEMESİNİ SÜRATLE BEKLİYORUZ”

Hollanda’daki Türk toplumunun kültürel kimliğini de muhafaza ederek, refah ve huzur içinde yaşamasına ve hayatın her alanına katılım sağlanmasına önem veriyoruz. Geçen yıl 650 bine yakın Hollandalı dostumuzu Türkiye’de misafir ettik. Avrupa Birliği’nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik faslını açmasını ve gümrük vergi güncellemesini süratle bekliyoruz.”

RUTTE: TÜRKİYE BU İHTİLAFTA KİLİT BİR ROL OYNUYOR

Hollanda Başbakanı Rutte’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“İkimiz de NATO üyesiyiz. Perşembe günü yapılacak olan NATO Olağanüstü Zirvesi’ni sabırsızlıkla bekliyoruz. Şunu söylemek isterim ki, Türkiye İttifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme haizdir. Bu ülke AB için de önemli bir ortaktır.

İkimiz de Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği üzere, bu bölgesel barış ve istikrara ağır bir darbedir.

Türkiye bu ihtilafta kilit bir rol oynuyor ve sayın cumhurbaşkanının üstlendiği bu rolden memnuniyet duyuyoruz.  Aynı zamanda kabine üyelerinize de bu ihtilafın çözülmesi için gösterdiğiniz diplomatik çabalardan dolayı teşekkür ediyorum.  

“HALİHAZIRDA DÜNYADAKİ TÜM ÜLKELERDEN DAHA FAZLA MÜLTECİ VAR”

Türkiye Montrö Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmiştir. Varış yeri Karadeniz olan gemileri boğazdan geçirmiyorsunuz. Türkiye sorumluluğu üstlenip ötesine de geçiyor. Örneğin 2015’te Suriye krizinde Türkiye yüksek sayıda mülteci kabul etti. Halihazırda dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla mülteci barındırıyorsunuz. Bunun için teşekkürlerimi ifade etmek isterim.”

RUTTE: UÇUŞA YASAK BÖLGE YA DA ASKER SEVKİYATI MÜMKÜN DEĞİL

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rutte, Türkiye’nin yaptırımlar konusundaki tutumu ve NATO’nun asker göndermesi hakkında şunları kaydetti:

“Ukrayna konusunda Türkiye yapabileceği her şeyi yapıyor, çok kritik bir rol oynuyor. Almanya, Fransa ve ABD dışında hem Putin hem Volodimir Zelenski ile teması olan ender ülkelerden biri.

Rusya’ya yaptırımlarla baskı uygulamaya devam edeceğiz. Aynı zamanda Ukrayna’ya kendisini savunması için silah tedarikiyle de baskı uygulamaya devam edeceğiz.

Uçuşa yasak bölge ya da Ukrayna’ya asker göndermek bizi NATO olarak Rusya ile doğrudan bir ihtilafa sokacaktır. Dolayısıyla mümkün değildir.

Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Tabii ki Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle özel bir konumu var. Türkiye’nin tüm yaptırımları uygulamasını arzularız ama tabii ki Türkiye’nin diplomatik rolü ve liderlik rolünü oynamasından da ziyadesiyle memnunuz.”

“ODESSA KÖRFEZİ’NDEN SÜRÜKLENEN MAYINLAR KONUSUNDA MSB HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Odessa Körfezi’nden sürüklenen ve İstanbul Boğazı ve Akdeniz’e ulaşabileceği iddia edilen mayınlar konusunda Milli Savunma Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri aldığını söyledi.