Sivrihisar’da Küçük Bir Yürekten Büyük Bir Mesaj: Ekrem İmamoğlu’na Mektup Sivrihisar’da Küçük Bir Yürekten Büyük Bir Mesaj: Ekrem İmamoğlu’na Mektup

Başkan Albayrak, söz konusu alanın TOKİ tarafından depreme dayanıklı ve uygun fiyatlı konutlar inşa etmek amacıyla değerlendirileceğini belirterek, CHP’li belediyelerin görevi olduğu hâlde yıllardır atıl bekleyen kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmediğini savundu.


“Çarpıtılmış Bir Açıklama”

Albayrak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde “Kocakır Mevkii’nde bulunan Rezerv Alanın TOKİ’ye devredilerek yazık edildi” sözlerini “talihsiz” olarak nitelendirdi. Açıklamanın konuyu çarpıttığını belirten AK Parti İl Başkanı, 6306 sayılı Kanun kapsamında belirlenen Rezerv Alanın, “17 bin Eskişehirlinin güvenli ve sağlıklı konut edinebilmesi” amacıyla ayrıldığına dikkat çekti.

Albayrak şunları söyledi
“25 yıldır CHP’li belediyelerin sürekli bahaneler üreterek yapmadıklarını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız gerçekleştiriyor. TOKİ tarafından depreme dayanıklı ve sosyal nitelikli konutlar üretiliyor. Bu halk yararına projeden niçin rahatsızlık duyuluyor, anlamak mümkün değil.”

“2013’ten Bu Yana Çivi Çakılmadı”

Albayrak, kent merkezinde 2013 yılında “Riskli Alan” ilan edilen sekiz mahallede hâlâ somut bir adım atılmadığını da vurguladı. Bu tarihten bu yana Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin dahi hazırlanmadığına işaret ederek, 6306 sayılı Kanun gereği ayrılması zorunlu olan bütçenin nereye harcandığına ilişkin belediyeden açıklama beklediklerini söyledi.

Albayrak, kanun maddesine atıfla şunları ekledi
“6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7. maddesi 8. fıkrasında, bu kanun kapsamında uygulamada bulunacak belediyeler, yıllık bütçelerinin yüzde beşi ile 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil edilen harç gelirlerinin yüzde ellisini dönüşüm uygulamalarına ayırmak zorundadır. Bugüne kadar ne kadar hasılat elde edildi, bu gelir nereye harcandı? Kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz.”

“Rezerv Alan İçin Başvuru Yapılmadı”

Eskişehir’de 13.960 kilometrekarelik alan varken, Büyükşehir Belediyesi tarafından rezerv alan üretilmesi amacıyla bakanlığa hiçbir başvuru yapılmadığını savunan Albayrak, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanlarını otel yaparken TOKİ’nin halk için kullanıma açtığı rezerv alana “yazık oldu” şeklinde yaklaşılmasını eleştirdi.

Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü
“Daha önce de kent merkezindeki eski stadyumun yerine, ticari ranttan uzak, halkın kullanımına uygun bir Millet Bahçesi yapıldı. Şimdi ise Kocakır Mevkii’ndeki rezerv alanda, fay hattı riskinden uzak, depreme dayanıklı bir zeminde toplu konutlar inşa edilecek. Bu projeler tam da Kanunun ruhuna uygun. Neden ‘yazık ettiniz’ deniyor, anlamış değiliz.”

“En Büyük Sorun Deprem, Bahane Yerine Çözüm Üretilmeli”

Şehrin deprem riski altında olduğunu her fırsatta dile getiren Albayrak, “Maalesef Eskişehir’de depreme yönelik kapsamlı bir çalışma yok. TOKİ inşaatlarının mühürlenmesi, vatandaşların ev sahibi olma sürecini 3 yıl uzattı” ifadeleriyle yerel yönetimleri eleştirdi. Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan gider bütçelerinin 41 milyar TL civarında olduğuna dikkati çeken Albayrak, deprem gibi öncelikli bir konuda somut adımlar atılmadığını, bunun yerine “devasa bahaneler” üretildiğini iddia etti.

Albayrak, eleştirilerini şu sözlerle noktaladı
“Eskişehir’in deprem konusunda kaybedecek bir dakikası dahi yok. Biz, her türlü iş birliğine hazırız. Bahane üretme dönemi bitmeli; artık icraat zamanı.”