AK Partili Meclis Üyesi Orhan Durmuş konu ile alakalı olarak şu ifadeleri kullandı;

"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayvan barınağı ve hayvan mezarlığı projesinin 2021 yılında tamamlanması öngörülmüştü. Ancak yapılmadı.

2021 Temmuz ayında, TBMM'de çıkarılan yasayla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu güncellenerek, büyükşehir belediyelerinin, 31/12/2022 tarihine kadar, hayvan barınağı kurmalan, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için, en son gerçekleşen bütçe gelirinin, binde üçü oranında bütçe ayırmaları gerektiği hükümleri konulmuştur. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin hayvan barınağı olmaması, büyük bir eksikliktir.

2023 yılında yapılacağını bunun için de 10 milyon TL ödenek konulduğunu ifade edilmişti. Ancak bunların, maalesef sözde kaldığını görüyoruz. Bu hayvan barınağının yüzde 25'inin, 2022 yılında yapılacağı yazıyor. Ancak bu güne kadar, kurumlarla yazışmalardan başka bir şey yapılmadığını görüyoruz.

Tekrar ifade ediyorum: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 31/12/2022 tarihine kadar, hayvan barınağı yapması gerekiyor. Ayrıca ödenek konulmuş olması, işin yapıldığı ve ya yapılacağı anlamına da gelmiyor. Daha önce, ödenek konulduğu halde, bazı yatırımların gerçekleşmediğini de üzülerek görmekteyiz. Bisiklet yolları projesinde olduğu gibi.

Gerek kapı önlerinde, gerek yollarda, gerek parklarda. Bu tiksindirici ve insan sağlığına zararlı görüntülerin ortadan kaldırılması için, hem büyükşehir ayrılmalıdır.

Diğer taraftan, köpeklerin şehir hayatında olmasıyla ilgili, belediyelerin önemli görevleri ve sorumlulukları var. Bakıyoruz hemen her yerde, hayvan dışkıları var. belediyesi ve hem de ilçe belediyeleri tarafından önlem alınması, bu pisliklerin temizlenmesi gerekmektedir. Çağdaş kent böyle olunur. Bilinmelidir ki bu dışkılar, havaya ve suya karışarak, hastalıklara sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra, evcil hayvanların girebileceği ve giremeyeceği parklar, birbirinden ayrılmalıdır."