108 Milyon Kişinin Verileri Çalındı İddiası: Bakanlık Doğruladı 108 Milyon Kişinin Verileri Çalındı İddiası: Bakanlık Doğruladı

Hayvan haklarını korumaya yönelik düzenlemelerin iptali talebi Anayasa Mahkemesi'nde ilk incelemesinden geçecek. Anayasa Mahkemesi (AYM), sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanların katledilmesinin önünü açan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle CHP'nin başvurusu üzerine açılan davada ilk inceleme bugün gerçekleştirecek. Başvuruda herhangi bir eksiklik tespit edilmezse, dava daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan görüşülecek. Yüksek Mahkeme, yürürlüğün durdurulması talebine ilişkin bugünkü incelemesinde karar verebilir veya bu talebi esas aşamasında da karara bağlayabilir.

Söz konusu kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda iki gün süren görüşüldü. AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen hayvan hakları düzenlemesi ve  2 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. CHP  kanunun 17 maddesinden 16'sının iptalini ve yürürlüğünün durdurulması için 15 Ağustos'ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuru sonrasında Yüksek Mahkeme önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptali istenen maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine aykırı olarak düzenlendiğini ifade etti.

Meclis'ten geçerek yasalaşan ve 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kanun, kamuoyunda geniş tepkilere yol açtı. Eski düzenlemede, bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanlarının tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılması gerekiyordu. Sokaktaki hayvanları tedavi ya da kısırlaştırma amacı olmaksızın toplamak ise yasaktı.

Ancak yeni düzenleme, "Topla, aşıla ve kısırlaştır, yerine bırak" yöntemini kaldırarak sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasını öngörüyor. Yerel yönetimlere, bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028'e kadar süre tanınıyor.

Hükümet, yeni düzenlemeyi eski yasadaki ilkenin uygulanmaması ve mevcut düzenlemenin ihtiyaçları karşılamaması gerekçesiyle savunuyor. Ancak birçok meslek örgütü, hayvan hakları savunucuları ve muhalefet, kitlesel şekilde hayvan öldürmeden bu yasanın uygulanmasının imkansız olduğunu belirterek düzenlemeye karşı çıkıyor.