Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye genelinde giderek yaygınlaşan IBAN yoluyla ödeme yöntemine yönelik sıkı denetimlerini artırıyor. Son dönemde özellikle lokanta, bakkal ve pazar gibi işletmelerde de kullanılan IBAN ile yapılan ödemelerde denetimler sıkılaşırken, işletme sahiplerinin de dikkatini çeken yeni düzenlemeler geliyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre, işletme sahipleri, Hazine Bakanlığı'nın sıkılaşan denetimlerinden kaçınmak için artık kendi IBAN numaraları yerine aile fertleri veya başka birinin üzerine kayıtlı IBAN numaraları üzerinden ödeme almaya başladılar.

Bu yöntemin önüne geçilmesi amacıyla AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi paketinde önemli düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferleri başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda, işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Cezanın asgari tutarı 25 bin lira olarak belirlenirken, üst limiti ise 20 milyon lira olarak öngörülüyor.

Hazine Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemelerin IBAN ile yapılan ödemelerde vergi kaçırma gibi usulsüzlükleri önlemek ve vergi denetimlerini etkinleştirmek için önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Özellikle hizmet sektöründe yaygınlaşan IBAN ile ödeme yönteminin düzenlenmesiyle vergi adaletinin sağlanması hedefleniyor.