DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı İsmail Haşim Ateş, “Türkiye'de 450 bin müteahhit var. İnşaat mühendisleri, teknik elemanlar maalesef işsizler ama meslekle ilgisi olmayan, hiçbir bilimsel veriye uygun hareket etmeyen birçok müteahhitler var. Müteahhit kriteri hızla değiştirilmeli” dedi.

DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı İsmail Haşim Ateş, çok sayıda can kaybına neden olan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi.

Vatandaşın bu süreçte devleti yanında hissetmediğini ifade eden İsmail Haşim Ateş, “Çadır konusu hala çözülmüş değil. Tuvalet konusunda iktidar yeterince sorunu çözemedi. Ben bu depremlerden tüm kentlerin yönetimlerinin de ders çıkarması gerektiğini düşünüyorum. 99 yılında Eskişehir'de gölcük depremi neticesinde 2. dereceden deprem bölgesi olmasına rağmen etkilenmiştik. Eskişehir 2. derece deprem bölgesidir ama kuzey Anadolu fay hattının gölcük koluna 83 km uzaklıktadır. Yani depremden çok uzakta değiliz. Bu yüzden depreme hazırlıklı olmamız lazım. Eskişehir'de özellikle 99'dan sonra yapılaşma, imar planları, çevre düzeni planları depremin olası etkilerini göze alarak yapılmasını lazım.” dedi.

Müteahhitlik kriterlerinin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Ateş, “Türkiye'de 450 bin müteahhit var. Ticaret Odasına kayıtlı bu kadar müteahhit portföyü doğru mudur bunu sorgulamamız lazım. İnşaat mühendisleri, teknik elemanlar maalesef işsizler ama meslekle ilgisi olmayan, hiçbir bilimsel veriye uygun hareket etmeyen birçok müteahhitler var. Müteahhit kriteri hızla değiştirilmeli.” diye belirtti.

Kentlerde çok yüksek yapılar yerine 3-4 katlı binalara yönelmenin daha uygun olacağını düşündüğünü aktaran Ateş, “Eskişehir'de buna uygun özellikle zemini yumuşak kaya olan yerler var. Mesela Sultandere iyi seçilmiş yerlerden biridir. Eskişehir'de Bozdağ etekleri, kocakır mevkii zemini iyi olan yerlerdir. Alüvyon zeminli yerler yerine, bu tür zeminlerin göz ardı edilmemesi gerek” diye konuştu.