İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, 29 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada gül üreticisinin yaşadığı sorunları anlatmış 22 lira olan gül çiçeği alım fiyatlarının düşüklüğüne dikkat çekmişti. Cesur’un açıklamalarından bir hafta sonra Gülbirlik tarafından yapılan açıklamada 22 lira olan alım fiyatının 24 lira 25 kuruşa yükseltildiği belirtildi. Cesur, “Artan enflasyon ve girdileri yüzde 100’ü geçti, gül çiçeği fiyatlarına yapılan yüzde 10’luk artışla, ‘gül üreticisine kahır çekmeye devam et’ diyen iktidardan kurtulmaya az kaldı” dedi.

Gül çiçeği alım fiyatları, Gülbirlik tarafından yapılan açıklamayla 22 liradan, 24 lira 25 kuruşa yükseltildi. Gül çiçeği alım fiyatlarının artmasının ardından açıklama yapan Cesur, “Yeni fiyatlar gül üreticisine ‘kahır çekmeye devam et’ anlamına geliyor. Artan enflasyon ve girdileri yüzde 100’ü geçti, gül çiçeği fiyatlarına yapılan yüzde 10’luk artışla, ‘gül üreticisine kahır çekmeye devam et’ diyen iktidardan kurtulmaya az kaldı” dedi. Cesur, 29 Mart’ta TBMM’de yaptığı konuşmada ise şunları söylemişti:

“GÜL ÇİÇEĞİ KİLOGRAM FİYATI 22 LİRA AÇIKLANDI, 32 LİRA OLMALIYDI ALIM FİYATINI ARTMIŞ GİBİ GÖSTEREN NUTUKLAR ARTIK SİZİ KURTARAMAZ”

“Dünyanın en önemli iki gül üreticisinden biriyiz. Gül yağı üretiminin yüzde 50'si Türkiye'den, bunun yüzde 85'ini de benim gül kokulu Ispartalı hemşerilerim üretiyorlar. Gül yağının yüzde 95'i ihraç ediliyor ve dünyadaki en büyük gül yağı üreticisiyiz ama gül üreticisi kahır mektubu yazıyor sizinle. Tarımsal girdilerin hemen hepsinde dışa bağımlıyız ve gübre, yem, ilaç, mazot, yüzlerce kat artarken ‘kıymayın’ dedik gül üreticisine, lavanta üreticisine, domates, karanfil üreticisine ama donmuş kalplerinize duyuramadık.

Gülbirlik tarafından Ekim 2022'de gül çiçeği kilogram fiyatı 22 lira açıklandı, oysa 32 lira olmalıydı en az ve alım fiyatını artmış gibi gösteren nutuklar artık sizi kurtaramaz. Çünkü köylümüz biliyor artan enflasyon ve girdilerle emeğinin nasıl yok edildiğini. Gül çiçeğinin yüzde 65'ini üreten gül üreticisinin ürünleri Fransız şirketler tarafından âdeta sömürülürken beceriksiz ve umursamaz sözlerin seçim vaadi olarak kaldığını biliyorlar artık. Ama az kaldı; acilen gül çiçeği alım fiyatını, gübre ve mazot desteğini artıracağız, havza modeliyle örgütlenerek üreticiye, gül endüstrisine teşvik verilmesini sağlayacağız ve artık elindeki dikenlerden daha çok acıtan Ak Parti'nin üreticisine yaptığı zulüm son bulacak. Bulgaristan ek destek veriyor, ÖTV iadesi veriyor, dönüm başına toprak sübvansiyonu veriyor ve bunların hepsinin fazlasını biz yapacağız; iyi bir yönetimle yapacağız bunu.”