İl Başkanlığı için Tepebaşı İlçe Başkanlığını bırakan ve İsmail Türk’ün aday olmak istemesini çoğunlukla ‘doğal bir durumdur’ olarak yorumlamıştı. Genel Merkezin işaret ettiği mevcut il başkanı Emine Edizgil de adaylığını coşkulu bir kalabalık önünde yapmıştı. Herkes 15 Ocak 2023 Pazar günü bu iki aday arasında kıyasıya bir rekabet yaşarken üçüncü bir aday gündeme geldi. 1999 ve 2002 yılları arasında Bilecik’ten MHP Milletvekili seçilen Hüseyin Arabacı sadece bir dönem milletvekilliği yapmıştı. 2007 yılında MHP’den istifa eden Hüseyin Arabacı’nın ismi 2023 seçimleri için İYİ Parti’den Eskişehir Milletvekili adaylığı için geçiyordu. Hüseyin Arabacı ismi de ilk sıra için 3 favori isimden birisi durumundaydı. Şüphesiz İYİ Parti’de ilk sıradan aday olmak seçimlerde milletvekilliğini koymak olarak yorumlanıyordu. Hüseyin Arabacı’nın 3 favori isimden birisi durumundayken İl Başkanlığına adaylığını açıklaması milletvekilliği şansını kaybetti olarak yorumlandı. 

Anket firmalarına göre Eskişehir’de en çok oyunu artıran parti İYİ Parti durumunda. Eskişehir’de 2018 seçimlerinde İYİ Parti yeni kurulmasına rağmen 13,2 oranında bir oy almıştı. Anket firmalarının yaptıkları çalışmalara göre İYİ Parti Eskişehir’de yüzde 19-21 arasında bir oy alma potansiyeline sahip. Ancak teşkilat içerisindeki bu ayrışmalar oyların azalmasına neden olmakta şeklinde de yaygın bir görüş var. Partiye üye olan her 3 üyeden 1’inin teşkilatın yaş ortalamasının çok yüksek olması ve belli sıkıntıların çözülememesi nedeniyle istifa ettiği ifade edilmekte.

Eskişehirli olmayan bir ismin parti il başkanlığına aday olması, seçimi kazanması durumunda Eskişehirli halkına neler vaat edebileceği bir soru işareti olarak gözükmekte. 15 Ocak’a kadar İYİ Parti’de sular durulmayacak gibi duruyor. Tek liste isteyen genel merkezin telkinlerine rağmen İYİ Parti Eskişehir teşkilatının 3 adayla seçime kongreye gitmesi, İYİ Parti’yi uzaktan takip edenlerin de rahatsız olmasına neden oluyor.