Yaz aylarının gelmesiyle beraber yükselen sıcaklıklar kronik rahatsızlığı olan vatandaşları olumsuz yönde etkilemekte. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı olan vatandaşların, sıcak havalarda günlük en az 2 buçuk litre su tüketmesini ve serin havalarda dışarı çıkmaları gerektiğini söyleyen Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Babalan kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için önemli tavsiyelerde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Balaban, ”Yaz aylarında ve sıcak havalarda vücudumuz artan bu sıcaklıklarda vücut sıcaklığımızı dengelemek için cildimize daha çok kan gönderir ve bunu terleme yoluyla vücut sıcaklığını düşürerek yapar. Ciltteki kan damarları genişler ve cilde daha fazla kan pompalanır. Bunun sonucunda tansiyon bir miktar düşer ve nabız yükselir. Bu durum kalp üzerinde bir yük oluşturur. Normal sağlıklı insanların kalbi bu yükü karşılarken özellikle kalp yetersizliği ve kalp damar hastalarında bu yük karşılanamayabilir ve olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Özellikle kalp damar hastalarında bu durum uzun sürerse, sıcak havalarda fazla kalınırsa artan nabız ve tansiyon düşmesi ile beraber kalp krizi riski artabilir. Kalp yetersizliği hastalarında ise iç organ fonksiyonları bozulabilir. Özellikle ciltten fazla terleme ile birlikte su ve mineral kaybıyla böbrek yetersizliği gelişebilir. Böbreklere aşırı kan akımının azalmasıyla beraber böbreklerden salınan bazı hormonlar tansiyonda aynı işlemlere sebep olabilir. Bunun sonucunda da hipertansiyon hastalarında ani yükselmeler ve ani düşüşlerle birlikte kan basıncında düzensizlikler meydana gelebilir” şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Uz. Dr. Balaban, ”Kalp hastaları yaz aylarında mutlaka ilaçlarına düzenli devam etmeli ve doktoruna danışmadan hiçbir şekilde hiçbir ilacını bırakmamalı. Su tüketimi çok önemli yaz aylarında en az 2 buçuk litre su tüketimi yapılmalı. Kalp yetersizliği ve böbrek yetersizliği hastaları ne kadar sıvı tüketeceklerini doktoruna mutlaka danışmalı. Bunun dışında sıcakların en yoğun olduğu saatlerde, güneşin fazla olduğu saatlerde dışarda bulunmamalılar. Yorucu fiziksel aktivitelerdan kaçınmalılar. Günlük normal rutin egzersizlerini serin havalarda yapmaları gerekmektedir. Bunun dışında tansiyon hastaları özellikle hipertansiyon ilacı kullanan hastalar yaz aylarında tansiyon takiplerine dikkat etmeli. Tansiyonların da ani bir düşüş, yükselme gibi düzensizlikler mevcut ise ilaç değişikliği veya ilaç düzenlemesi için doktora başvurması gerekmektedir” dedi.