Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ve verimlilik amacıyla bir paketi yarın kamuoyuyla paylaşacak.

Paketin detaylarına ilişkin bazı bilgiler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu paket, kamuda tasarruf ve verimlilik olmak üzere iki temel ayaktan oluşacak. Ayrıca, tasarrufu denetleyecek bir takip sistemi de devreye alınacak ve kamuda tasarruf yapmayanlar için yaptırımlar öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yarın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf ve verimlilik paketinin detaylarını açıklayacaklarını duyurdu. Paketle birlikte, kamuda tasarruf için çeşitli adımlar atılacak. Tasarruf edilecek alanlar belirlendi ve harcamalarda yüzde 10'dan fazla kesintiye gidilecek. Kamuda tasarruf kurallarına uymayanlara ise yaptırımlar uygulanacak.

Türkiye gazetesinin haberine göre, kamudaki tüm harcamalar detaylı bir şekilde incelenerek, tasarruf edilecek alanlar belirlendi. Kırtasiye giderlerinden, yeni taşıt ve bina alımı veya kiralanmasına, demirbaş harcamalarından temsil-ağırlama giderlerine, enerji ve su giderlerinden hizmet içi eğitim harcamalarına kadar her alanda yüzde 10'dan fazla kesintiye gidilecek. Ayrıca, yatırım ödeneklerinden yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Bu kesintilerle yılın ikinci yarısında 100 milyar liradan fazla tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Milyonlarca araç sahibi dikkat! 7 gün sonra faiziyle geri alınacak Milyonlarca araç sahibi dikkat! 7 gün sonra faiziyle geri alınacak

Tasarruf kurallarına uymayan kamu yöneticilerine ise çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Bu yaptırımların idari nitelikte olacağı ve kurallara uymayan kamu yöneticilerine disiplin soruşturması veya görevi ihmal suçuna benzer bir yaptırımın gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Yeni tasarruf ve verimlilik paketinin uygulanması konusunda iki ayrı yol izlenecek. Bazı tedbirler idari düzenlemelerle hayata geçirilecekken, yasa değişikliği gerektiren adımlar için TBMM devreye girecek. Bu kapsamda, gerekli yasal düzenlemelerin hızla Meclis'e sevk edileceği ifade ediliyor.