İslam hukukuna göre Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre ise sünnet olan kurban ibadeti, vekalet verilerek de yerine getirilebiliyor. Peki, kurban vekaleti nedir ve nasıl verilir?

Kurban Vekaleti Nedir ve Nasıl Verilir?

Kurban kesme yetkisi olmayanlar veya çeşitli sebeplerle bizzat kurban kesemeyenler, başkalarını kurbanlarını kesmeleri için vekil tayin edebilirler. Bu yönteme "kurban vekaleti" denir. Kurban vekaleti verilmesiyle birlikte, kurban sahibinin kesim alanında bulunma zorunluluğu ortadan kalkar.

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

İslam hukukuna göre mali ibadetlerde vekaletin caiz olduğu belirtilir. Kurban sahibi, vekaletini yazılı veya sözlü olarak ifade edebilir. Ayrıca, iletişim araçları aracılığıyla da vekalet verebilirler. Kurban kesimi gerçekleştirecek kişiye, "Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim" şeklinde sözlü olarak vekalet verilir. Kurbanını başka bir kişi aracılığıyla satın alacaksa, "Allah rızası için bayram kurbanımı almaya ve kesmeye seni umumi vekil ettim" ifadesi kullanılır.

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Kurbanın sahibi veya hissedarları, kesim sırasında fiziksel olarak bulunmak zorunda değildirler. Vekalet, telefon, internet veya diğer iletişim yollarıyla yetkin bir kişiye aktarılabilir.

2024 Yılı Kurban Vekalet Ücretleri

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2024 yılı kurban kesim vekalet ücretleri ise yurt içinde 11.750 TL, yurt dışında ise 4.750 TL olarak açıklandı.

Bu bilgiler, bayram öncesinde vatandaşların bilinçli bir şekilde vekalet verme ve alma süreçlerini yönetmelerine yardımcı olacaktır.