Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, seçim tarihi belli olmadan aday ismi üzerinden yapılan tartışmaları doğru bulmadığını ifade etti. Yavaş, henüz ortada bir seçim ilanı olmadığının altını çizerek şunları söyledi:

“Aday belirlemek için çok erken. Seçim tarihi belli değil, o zamana kadar Türkiye’de şartlar, her şey değişir.”

Başkan Yavaş’a göre, toplumdaki ekonomik ve siyasi koşullar hızla dalgalanırken, erken açıklanacak bir adayın ya da isimlerin gereksiz tartışmalara ve enerji kaybına yol açma ihtimali yüksek. Bu nedenle, hem CHP içinde konuşulan önseçim fikrinin hem de genel anlamda muhalefetin aday belirleme sürecinin, seçim tarihi kesinleştikten sonra daha sağlıklı işleyeceği düşünülüyor.

Toplum Dayanamıyor, Erken Seçim Gerek

Ekonomik zorluklar ve toplumsal sıkıntıların arttığını söyleyen Mansur Yavaş, “Bir an evvel seçim yapılması lazım” diyerek mevcut koşulların halkı zorladığını belirtti. Yavaş, özellikle pazarlardaki pahalılığa dikkat çekerek AK Parti milletvekillerinin ve yöneticilerinin vatandaşın durumunu yerinde görmesi gerektiğini vurguladı. Ona göre, ülkenin koşulları 2028’e kadar seçim olmadan devam edemez ve iktidar da bunu bir noktada kabul etmek zorunda kalacak.

Yavaş’ın bu sözleri, muhalefet cephesinden daha önce dillendirilmiş “erken seçim” veya “derhal seçim” çağrılarını da destekler nitelikte. Toplumun büyük bir kesiminin ekonomik krizin pençesinde olduğunu ifade eden Yavaş, yapılacak bir erken seçimin vatandaşların bir nebze de olsa rahat nefes almasını sağlayacağı görüşünde.

Öcalan’dan Tarihi Çağrı Geliyor: Dem Parti Lideri Bakırhan, Erdoğan’ı Adım Atmaya Çağırdı Öcalan’dan Tarihi Çağrı Geliyor: Dem Parti Lideri Bakırhan, Erdoğan’ı Adım Atmaya Çağırdı

Önseçim Gündemi Ve Özgür Özel’in Açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 28 Ocak’ta düzenlediği grup toplantısında, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için tüm üyelere önseçim hakkı tanınacağını duyurdu. Bu açıklama, CHP içerisinde ve genel olarak muhalefet kanadında büyük yankı uyandırdı.

Özel’in, “Partiye üye olan herkes cumhurbaşkanı adayını belirlemek için oy verecek” sözleri, demokratik katılım açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, kulislerde de çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi. Bazı yorumcular, önseçimin kapsamlı bir süreç gerektirdiğini ve partiyi gereğinden fazla iç çekişmeye sürükleyebileceğini savunuyor.

Bu açıklamayla birlikte Mansur Yavaş’ın tutumunun ne olacağı merak konusu haline geldi. Zira bazı gazeteciler ve siyaset gözlemcileri, “Mansur Yavaş önseçime sıcak bakmıyor, aday olmayabilir” yorumlarında bulundu. Yavaş ise konuyla ilgili olarak “Ben sadece adaylığı erken buluyorum. O güne kadar kim kalacak belli olmaz, önce bir seçim tarihi netleşsin, daha geniş konuşuruz” ifadelerini kullanarak, önseçime karşı olduğu yönündeki iddiaları doğrudan doğrulamadı.

İmamoğlu’ndan Birleştirici Vurgu

Önseçim tartışmasına dair bir diğer dikkat çeken açıklama ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi. İmamoğlu, yayınladığı videoda, CHP’nin demokratik muhalefetini güçlendirecek her adıma olumlu baktığını ifade etti.

“Bu süreç, Türkiye’nin demokratik muhalefetini de birleştirecek. Kimsenin kaybetmeyeceği, sonuç ne olursa olsun, hepimizin ilk günkü heyecanla tamamlayacağı bir süreç olacak.”

İmamoğlu, önseçimin sadece CHP içerisinde değil, genel muhalefet blokunda da bir araya gelme fırsatı sunabileceğini savundu. Böylece farklı partiler ve farklı eğilimlerden seçmenler, ortak bir program ve aday etrafında bütünleşme olanağı bulabilir. Bu yaklaşım, parti içindeki görüş ayrılıklarını giderme ve muhalefet cephesini tümüyle güçlendirme amacı taşıyor.

Yavaş: “Adayların Enerjisi Ziyan Olmasın”

Mansur Yavaş, adaylık tartışmalarının gereğinden fazla gündemde tutulmasının, siyasilerin enerjisini erkenden tüketme tehlikesi barındırdığı görüşünde. Kendisini destekleyen tabanın yanı sıra muhalif seçmenler de dahil olmak üzere geniş bir kesim, Yavaş’ın ismini potansiyel cumhurbaşkanı adayları arasında zikrediyor. Ancak Yavaş, “Ön seçim olursa bu sizin aday olmayacağınız anlamına mı geliyor?” sorusuna “Öyle bir şey olur mu, ben sadece adaylığı erken buluyorum. Güne ola harman ola,” diyerek yanıt verdi.

Bu sözler, Yavaş’ın adaylıktan kesinlikle vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Tam tersine, seçim tarihi ve siyasi konjonktür netlik kazanmadan, erken bir aday ilanının gereksiz olduğunu savunuyor. Böylece, mevcut iktidarın seçim sistemine ve ekonomik tabloya dair alabileceği olası aksiyonlar da düşünülerek, muhalefetin hamlelerini daha doğru zamanda yapması gerektiğine inanıyor.