Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını Başkan Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantı sonunda alınan kararla, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizi, yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltildi.

Piyasa beklentileri, faizin sabit tutulacağı yönündeydi. Karar, sürpriz bir faiz artışı olarak değerlendirildi.

Diğer Faiz Oranlarında da Artış Yapıldı

Merkez Bankası ayrıca gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti. Bu adımlar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüldüğünü gösterdi.

Faiz kararının yanı sıra, likidite yönetimi ve enflasyon beklentilerine dair değerlendirmeler de karar metninde yer aldı.

Enflasyon Eğiliminde Gelişmeler Takip Ediliyor

TCMB açıklamasında, “Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, ilk çeyrekte yurt içi talebin öngörülenden güçlü seyretmeye devam ettiği belirtilerek bu durumun enflasyonu düşürücü etkisinin sınırlı kaldığı vurgulandı.

Dezenflasyon Sürecine Dikkat Çekildi

Merkez Bankası’nın karar metninde, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından hâlâ risk oluşturduğu kaydedildi. Küresel ticarette artan korumacılığın, emtia fiyatları ve sermaye akımları üzerinden dezenflasyon sürecine etkilerinin yakından izlendiği aktarıldı.

29 Mayıs Perşembe Altın Fiyatları Güne Nasıl Başladı?
29 Mayıs Perşembe Altın Fiyatları Güne Nasıl Başladı?
İçeriği Görüntüle

Sıkı Para Politikası Sürecek

TCMB, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini yineledi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.”