Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Sağlık-Sen’in Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili hazırladığı raporu paylaşarak, MHRS'nin daha işlevsel hale gelmesi için kademeli sevk zincirine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Benli, raporda MHRS'nin kademeli sevk zinciriyle daha etkin hale geleceğini vurgulayarak, "Aile hekimliğinin dünyadaki uygulaması içerisinde sevk zinciri vazgeçilmez bir durumdur. Yani kişi acil olmayan bir şikayetinde önce aile hekimine gider ve aile hekimi gerekli muayene ve tetkiklerini yapar, tedavisini düzenler veya ilgili branşa sevk eder.

Sevk zincirinin kurgulanması, hastane başvurularını azaltacak, hastanelerde uzman hizmet kalitesini artıracak ve sağlık maliyetlerini düşürecektir. Bu sebeple kademeli olarak sevk zincirine geçilmelidir. Ayrıca sevk zinciri sağlıkta dönüşüm programının tamamlanmasında önemli bir yer tutmaktadır" şeklinde konuştu.

Elektrikte büyük devrim: O tarihe kadar tüm aboneler yapacak! Elektrikte büyük devrim: O tarihe kadar tüm aboneler yapacak!

MHRS'nin yüzde 20'sinin aile hekimlerine tahsis edilmesi gerektiğini belirten Benli, "MHRS'nin belirli bir oranı, ilk etapta yüzde 20'si aile hekimlerine tahsis edilmeli. MHRS, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ile entegredir.

Aynı şekilde AHBS ve HBYS de birbirleri ile entegre olmalıdır. Aile hekimi hastasını sevk edeceği zaman kullanmış olduğu AHBS sisteminin ekranından sevk edebilmeli ve ne için sevk ettiğini sisteme yazabilmelidir.

Bu durumu HBYS sisteminden sevk edilen doktor görebilmelidir. Hastanede karşılayan doktor hastanın değerlendirmesini, nasıl takip edilmesi ve hangi durumlarda tekrar görmesi gerektiğini aile hekiminin göreceği sisteme yazabilmelidir.

Böylece basamaklar arası iletişim daha sağlıklı hale gelir. Farklı basamaklarda çalışan hekimlerin dijital sistem üzerinden iletişimlerinin artırılması sistemin verimliliğini artıracaktır" dedi.

Benli ayrıca, aile hekimlerinin sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Sistemin aksamaması için mevcut aile hekimi sayısının iki katına çıkarılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kademeli sevk zincirinin oluşmasıyla randevu alınmasında yaşanan birçok sorunun ortadan kalkacağını belirten Benli, sözlerini şöyle tamamladı: "Sağlık sisteminin rehabilitasyonunda sevk zincirine geçiş önemli bir adım olarak önümüzde durmaktadır.

Ülkemiz koşullarında sevk zincirine kademeli olarak geçilmesi daha uygulanabilir ve bu durum MHRS üzerinden başlatılabilir. Birinci basamağın güçlendirilmesi ve basamaklar arası entegrasyonun artırılması sistemin verimliliği açısından önemlidir."