Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, Multiple Skleroz (MS) hastalığına ilişkin yaptığı açıklamada, ilaçlarla birlikte hidroterapi ve ozon yöntemlerini kullandıklarını belirtti.

Dr. Akpınar, hastalara düzenli bir yaşam ve rehabilitasyon önerisinde bulundu.

MS hakkında bilgi veren Dr. Berrin Akpınar, hastalığın bağışıklık sistemi bozukluğu sonucu beyin ve omurilikte plaklarla karakterize bir rahatsızlık olduğunu açıkladı. Hastalığın ataklar halinde seyrettiğini ve dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişiyi etkilediğini belirtti. En sık görülen problemler arasında görme sorunları olduğunu vurgulayan Akpınar, çift görme, işitme ve konuşma bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma gibi belirtilerle karşılaşılabileceğini ifade etti.

Uzmanından ’Isı stresi’ uyarısı Uzmanından ’Isı stresi’ uyarısı

Dr. Akpınar, hastalığın tanısını nöroloji uzmanlarının koyduğunu ve tedaviye bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlarla başlandığını belirtti. Bu tedavinin atakları önleme, sıklığını azaltma ve ilerlemeyi yavaşlatma amacı taşıdığını söyledi.

Rehabilitasyon sürecinde, hastalara fonksiyon kayıplarını en aza indirmek için özel egzersiz programları uygulandığını ifade eden Dr. Akpınar, bu programların kişiye özel olduğunu ve hastalığın etkilerine göre düzenlendiğini belirtti. Egzersizlerin yanı sıra elektrik stimülasyonları ve dengeyi arttırıcı egzersizlerin de kullanılabileceğini açıkladı.

Dr. Akpınar, hidroterapinin kasları gevşetmede etkili olduğunu ancak sıcak su tedavilerinin atakları tetikleyebileceğini belirtti. Bu nedenle, normal egzersiz havuzlarında fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizlerin tercih edildiğini ifade etti.

Ozon tedavisinin atakların sıklığını azaltmada olumlu sonuçlar verdiğini belirten Dr. Akpınar, hastalara düzenli bir yaşam tarzı önerisinde bulundu. Bu öneriler arasında düzenli uyku, dengeli beslenme, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, stresten uzak durma ve düzenli rehabilitasyonun yer aldığını söyledi.