Artı Gerçek'ten Özge Zaim'in haberine göre;

Cumhur İttifakı'nın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, emeklilere yönelik projelerini sosyal medyadan duyurdu. Emekli ve dar gelirlilere destek kart vereceğini belirten Hatipoğlu, her ay 3.000 TL nakit, 750 TL et desteği, 4 damacana Kalabak suyu, her gün 2 ekmek, 20 metreküp doğalgaz desteği, ücretsiz evde bakım ve temizlik hizmeti vereceğini belirtti. Ancak Hatipoğlu'nun avuç açmış bir el görseli kullanması da tepki çekti.

'HAKARET KABUL EDİYORUZ'

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, Hatipoğlu'nun vaatlerini kendilerine hakaret olarak gördüklerini söyledi. Şanlı, "Bu Sosyal Güvenlik Yasası'nın, sosyal güvenin ortadan kalktığını gösteriyor. Ülkemizi yönetenler, bizim esas olarak verdiğimiz mücadeleyi hem ekonomik hem siyasal hem sosyal anlamda yaşanan sorunları biliyorlar. Sosyal devletin gereği olarak zaten herkesin insanca yaşayabileceği adaletli bir gelir dağılımı olması gerekiyor. Bu vaatler esasında bu sosyal devlet anlayışının ortadan kaldırıldığını gösteriyor. Bu anlamda biz bunu hakaret olarak kabul ediyoruz” dedi.

'BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ'

Hatipoğlu'nun kendilerini ziyaret etmediğini ve taleplerini dinlemediğini vurgulayan Şanlı, şöyle devam etti:

"Belediye başkanları bize 3-5 bin lira vaatte bulunacaklarına ki kapımız bütün belediye başkanlarına açık, hepsi gelip bizi ziyaret edebilir. Ziyaret edenler oldu ama Hatipoğlu gelip ziyaret etmedi. Hatipoğlu, daha önce de 'gazetecilere asgari ücret düzeyinde maaş vereceğim' demişti. Bu resmen rüşvettir. Şimdi aynı şeyi biz emeklilere yapıyor. Oradaki afişi gördüm. Biz dilenci değiliz ki. Zaten sokaklarda bağırıyoruz. 25- 30 yıldır biz vergilerimizi, primlerimizi peşin olarak ödedik. Onun karşılığında insanca yaşayabilecek hakkımızı istiyoruz."

'O AFİŞ DERHAL KALDIRILMALI'

Hazırlanan görsele de tepki gösteren Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Hatipoğlu gerçekten emeklilerin hakkını savunuyorsa Meclis'te bizim için ne yaptı onu söylesin. Haklarımız için oturma eylemi mi yaptı? Ya da adaletli gelir dağılımını sağlamak için bir konuşma mı yaptı? Bir önerge mi verdi? Bunları getirsin bizim önümüze. Yoksa 'emeklilere 3 bin lira vereceğim, şöyle yardımlar yapacağım', onları boşverin. Afaki, yalan. Biz bunlara inanmıyoruz. Bunu hakaret olarak görüyoruz. Biz emekliler dilenci değiliz. Gel kapımız açık, yüz yüze konuşalım. Hatta istiyorsan canlı programa çıkalım, o kadar çok kendisine güveniyorsa. Ben bir emekliyim, burada emeklileri temsil ediyorum. Bütün emeklilerin sözcüsüyüm. Görelim bakalım bizi ne kadar savunup savunmadığını ya da vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini. O afiş kesinlikle iptal edilmeli. Bu emeklilere hakarettir. Aşağılayıcı bir afişhazırlanmıştır. Böyle bir afişi de hakaret kabul ediyoruz."

'SADAKA İSTEMİYORUZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ'

DİSK'e bağlı Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Hatice Kılıç da, "Türkiye'de emekliler artık bırakın yaşamayı, ölüme terk edilmiş durumda. 10 bin lira maaşla ev kiralarının en kenar mahallede dahi 8 bin lira civarında olduğu bir yerde geçim nasıl sağlanacak? Gıdasını mı alacak, ev kirasını mı, yakıtını mı verecek? Sağlığına ayrılan paya mı verecek? Yaşamak bir mucize. Bu yaşamı bize öneren, bize yaşamayı unutturmaya düşüren kim acaba? Bizi yöneten kim? Şimdi bir belediye başkan adayı bunu nasıl gündeme getiriyor? Ne amaçla getiriyor? Biz sadaka istemiyoruz, biz haklıyız. Anayasal haklarımızı istiyoruz" dedi.

'DİLENCİ DEĞİLİZ, İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Hazırlanan görsele de tepki gösteren Kılıç, "Emeklilere nasıl bunu söyleyebiliyorsunuz? Bunu yapan kim? Ben dilenci değilim ki bana 750 TL et yardımı versin, bilmem ne versin, şunu versin. İnsan gibi onurla yaşamamızı sağlayın, biz bunu istiyoruz. Primlerimizi yatırmışız geleceğimiz için. Cebinden de vermiyor sonuçta. Benim ödediğim vergiler nerede? Adayın bu vaatlerini hiç samimi bulmuyorum, inandırıcı değil. Yok böyle bir şey. Varsa 21 senedir neden yapmadınız? Bu duruma niye insanlar çığlık atıyor, çığlıkları duyulmuyor" diye konuştu.