Özel Ümit Batıkent Hastanesi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yunus Emre Danış, obezite cerrahisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Obezite cerrahisinin son yıllarda giderek artan obezite sorununa karşı etkili bir çözüm olduğunu vurgulayan Dr. Danış, bu cerrahinin 21. yüzyılın pandemisi olarak adlandırılan obeziteye karşı kullanıldığını ifade etti.

İyi ve tatlı karpuz seçmek için bakın ne yapmak gerekiyormuş İyi ve tatlı karpuz seçmek için bakın ne yapmak gerekiyormuş

Obezitenin birçok hastalığın oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Dr. Danış, başta Tip 2 diyabet olmak üzere birçok hastalığın obeziteyle ilişkilendirildiğini dile getirdi. Ek olarak, eklem hastalıkları, safra kesesi taşı oluşumu, reflü, varis hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık, doğum zorlukları, uyku bozuklukları ve depresyon gibi birçok hastalığın da obeziteyle ilişkili olduğunu belirtti.

Dr. Danış, obezite tedavisinde cerrahi ameliyatın ilk seçenek olmadığını, ancak diyet ve egzersiz gibi yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda ve medikal tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyatın önerilebileceğini açıkladı. Obezite cerrahisinin uygulanabilmesi için kişinin vücut kitle endeksinin dikkate alındığını ve bu değerin 30 ve üzerinde olması durumunda kişinin obez kabul edildiğini belirtti.

Obezite cerrahisi sonrasında hastanede yatış süresinin kısa olduğunu ve genellikle 2 veya 3 gün sürdüğünü ifade eden Dr. Danış, Tüp Mide ameliyatının yaygın olarak tercih edilen bir yöntem olduğunu söyledi. Bu ameliyatta midenin büyük bir kısmının çıkarılarak küçük bir tüp haline getirildiğini ve bu sayede kişinin kalori alımının azaltıldığını açıkladı.

Ameliyat sonrasında beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Danış, ameliyat sonrası eski alışkanlıklara devam edilmemesi gerektiğini ve daha çok protein ağırlıklı beslenmenin önemli olduğunu belirtti. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersizlerin de unutulmaması gerektiğini dile getirdi.