Odunpazarı Belediyesi, Kırım Tatar halkının Kırım'dan sürgün edilerek koparılmasının 80. yılında Kırım Kültür Parkı ve Anıtı'nın açılışını gerçekleştirdi.

Açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 18 Mayıs 1944 Büyük Soykırımının 80. yıldönümü olduğunu vurgulayarak, "Hem o günü unutmamak, unutturmamak adına hem de Tatar kültürünü sonsuza kadar yaşatmak adına bu parkı ve anıtı açıyoruz" dedi.

Başkan Kurt'un konuşmasında soykırımlara ses çıkarmayanların yeni soykırımları davet ettiğine dikkat çekerek, "O nedenle her türlü soykırıma itiraz ediyoruz, hayır diyoruz. Tarihte pek çok vardır, ama bugün de var. Yüz yıldır Filistin halkı ciddi anlamda sıkıntı çekiyor ve bugün artık soykırım boyutunu aşmıştır. Ama bütün dünya bunu seyrediyor. Paranın gücü, emperyalizmin gücü yoksul halkları yok etmeye yetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Ayşe Ünlüce Açiliş Kirim

Açılış töreninde, Kırım Kültür Anıtı'nın heykeltraşı Emre Ünal'a teşekkür plaketi takdim edildi. Ardından, Odunpazarı Belediye Tiyatrosu tarafından 'Hasret' adlı oyunun bir bölümü sahnelendi ve Eskişehir Kırım Derneği Kırım Ailesi Çocuk Korosu tarafından 'Ey Güzel Kırım' şarkısı seslendirildi.

Parkta, Kırım Tatarlarının özgürlük mücadelesi anısına yapılan anıtta, Türk ve İslam toplumlarının önemli isimlerine yer verildi. Parkta ayrıca süs havuzu, çocuk oyun alanı, çay bahçesi, yürüme yolları, oturma alanları ve fitness alanları da bulunuyor.

Açılışa, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yanı sıra Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen ve çok sayıda Eskişehirli katıldı.