Sabahları sırt ağrısıyla uyanıyorsanız öncelikle şunu ayort etmeniz gerekir. Sabahları yataktan kalktığınızda hissettiğiniz ağrı mı yoksa tutukluk mu? Hastalar çoğu zaman bu ikisini birbirine karıştırıyor. Aradaki fark oldukça önemli çünkü hasta kalktığında tutukluktan bahsediyorsa bunun altında yatan bir hastalığı düşünmek gerekiyor. Yatak yapısının ya da fiziksel ortamla ilgili bir etki ya da etkenlerin dışında bir hastalığın tutukluğa neden olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu kabul ediliyor. Tutukluğun süresi de önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. Eğer tutukluk yarım saatten fazla sürüyorsa bir hastalığa işaret edebiliyor. Böyle bir durumda mutlaka herhangi bir romatizmal hastalığın araştırılması gerekiyor.

Sırtta tutukluluk nedir?

Sırtta tutukluk; hareket kısıtlılığıdır. Tutuklukta; kişi yataktan kalkıp yüzünü yıkayana kadar eklemleri çok iyi çalışmaz, hareketlerini bir miktar kısıtlanmış gibi hisseder. Sağlıklı kişilerde tutukluk hissi çok kısa sürede geçer. Daha çok boyun, bel ve sırt bölgesinin yanı sıra ellerde oluşur. Öte yandan gece yarısı uykudan ağrıyla uyanmak da romatizmal hastalıkların habercisi olabilir. Hasta uyuduktan kısa bir süre sonra ağrıyla uyanıyorsa bunun altında bir enfeksiyon hastalığı, kanser ya da bir kireçlenme yatabiliyor olabilir. Bu üçünün mutlaka araştırılması gerekir.

Sırt ağrısı nasıl ayırt edilir?

Ağrıları ayırıcı basit bir tanım vardır. Eğer mekanik nedenler ya da fiziksel zorlamalar nedeniyle ağrı ortaya çıkıyorsa bu genellikle hareketle artan, istirahatle azalan bir ağrıdır. Ciddi hastalıklardan kaynaklanan ağrı ise uykudan uyandırıcıdır ve istirahatte artar. Uykudan uyandıran bir ağrı varsa ve uyandıktan sonra vücutta oluşan tutukluluk hissi yarım saatten fazla sürüyorsa mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.

Sağlıklı uykunun olmazsa olmazları

  • Vücut şeklini almayan yatak
  • Uygun sertlik ve yükseklikte yastık

Yorgun uyanmanın en önemli nedenlerinden biri uyku kalitesinin kötü olmasıdır. Uyku kalitesininkötü olmasının en önemli nedenlerinden biri de yatağın vücuda uygun olmamasıdır. Eğer kişinin vücudu, yattığı zaman yatağa gömülmüyorsa yani yatak hastanın vücudunun şeklini almıyorsa bu ideal bir sertliktir. Vücuttaki basıncı dağıtması açısından son yıllarda kullanılan silikon yataklar da sağlıklıdır ancak bu yataklardan herkes memnun kalmayabilir.

Yastık seçiminde de en önemli kriterler uygun sertlik ve yüksekliktir. Yastığın sertliği kişiden kişiye değişebilir, o nedenle çok belirgin bir şey söylemek mümkün değildir. Kişi, rahat ettiği sertlikteki yastığı kullanabilir.

Yükseklik açısından da; hasta yan yattığı zaman omuzla boyun bölgesi arasındaki boşluğu doldurabilecek yükseklik, ideal bir yüksekliktir ama bu sağlıklı kişiler için geçerlidir. Boynundan rahatsızlığı olan kişilere belli kalıptaki yastıklar önerilir.