Üst üste iki dönemdir Çifteler İlçe Belediye Başkanlığı yapan Metin Özen, Çifteler’in kapısını eskisehirsonhaber.com’a açtı.
Yaklaşık 10 yıldır Çifteler Belediye Başkanlığı yapan Özen, Çifteler’i kültür, turizm, sportif, dalıcılık faaliyetleri ile daha tanınır ve turist çeken bir ilçe haline getirmiş.
Çifteler Belediyesi Başkanı Metin Özen önderliğinde 2-3 kat daha genişletilen ve turistik faaliyetlerin arttığı bölge, Eskişehir ve çevre illerden ziyaretçi akınına uğruyor. 12 ay boyunca dalış yapılabilen nadir bölgelerden olan Sakaryabaşı bölgesi, su sporları sevdalılarının da buluşma noktası oldu. Sakaryabaşı bölgesinin, Çifteler'in en büyük değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Metin Özen, yeni projelerin de kısa sürede hayata geçeceğini dile getirdi. 

"ARAÇ PARK EDİLEBİLECEK VE PİKNİK ALANLARIMIZ AZ GELİYOR" 
2009 yılında ‘Sakarya Nehri en büyük hazinen’ diyerek yola çıktıklarını belirten Başkan Özen, "Belediyelerin en büyük görevi yaşayan insanlara bedava yaşanacak alanlar oluşturmaktır. Bu sebeple Sakaryabaşı’nı geliştirdik, genişlettik. İlk etaptan geldiğimiz noktaya kadar epey ilerledik. Alanı neredeyse 2-3 katına çıkardık. Şu anda ziyaretçilere yetişmiyor. Araç park edilebilecek alanlarımız ve piknik alanlarımız az geliyor. Kırkkız alanında da bu sene 30 bin metrekare alanı, piknik alanı olarak düzenledik. Elektriğini, sulama sistemini, tel örgülerini ve çevre düzenlemelerini yaptık. Sakaryabaşı’nda şu anda 200 bin metrekare alandan daha geniş bir alanda hizmet ediyoruz. Şu anda öyle bir yere kadar geldik ki hafta sonları çok kalabalık olduğu için Çifteler ’in yerli halkı mümkün olduğu kadar hafta içi veya sabah erkenden gelerek yer kapıyorlar çoğu hafta sonları da yerli turistler yararlansınlar diyerek gelmiyorlar" dedi.

“Suyun üstüne otel yapacağız" 
Ziyaretçilerin ilgisinden dolayı çok memnun olduklarını dile getiren Başkan Özen, yeni projeler üzerine çalıştıklarını dile getirerek şunları kaydetti: 
"Biz Ankara’ya 190 kilometre, Afyon’a 100 kilometre, Eskişehir’e 66 kilometre bir mesafedeyiz. Gerçekten de insanların ilgisinden memnunuz. Sakaryabaşı, başlangıçta dediğimiz gibi en büyük hazinemiz. Daha yapacak çok işimiz var. Eminekin regülatörüne kadar bildiğiniz gibi bizim projelerimiz. Tekne gezintileri, kamp alanları, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, suyun üstünde otel, alışveriş merkezi ve lokantalar oluşacak. Bu sistemin üzerine çalışıyoruz. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) projemiz onay aldı. O da gerçekleştiğinde bisikletle, ATV ile gezilme imkânı olacak. Dalış malzemelerimizi genişleterek tekne gezintilerine başlayacağız. 2009 yılında geldiğimizde su sporlarıyla bu işi yapalım dedik. 2010 yılında dalışa başladık. Türkiye de 12 ay boyunca dalış yapılabilen Türkiye’de tek yer Çifteler Sakarbaşı. Dünyada da sayılılar arasındayız. Bununla gurur duyuyoruz. Yüzme havuzlarımız da var. Normal ana gölettekilerin haricinde otelin avlusunda 3 tane, kadınlar yüzme havuzunda da 2 tane olmak üzere toplam 5 tane havuzumuz var. Yaz boyunca normal ortamından daha üst seviyelerde kullanıldı. Herkesi buraya, yaşamaya bekleriz."

YEŞİL ÇİFTELER
İlçe merkezindeki caddelere orta refüjler yapılmış. Bu refüjlerde çimlendirilmiş. Otomatik sulama sistemi ile refüjler günün belirli saatlerinde sulanıyor. Araçlarıyla caddeden geçenler adeta yeşil bant üzerinden yolculuk yapıyorlar.
Göreve geldiğinde ilçe merkezinde yeşil alan sayısının çok kısıtlı olduğunu, 10 yılda 12 adet irili ufaklı park yaptıklarını da vurgulayan Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, bu süreç içerisinde yaptığı hizmetleri şöyle anlattı:
“2009 yılında nasip oldu ve halkımızın da desteğiyle biz belediye başkanı olduk. Göreve geldiğimde alt yapımız yoktu. Kendi imkânlarımız ile alt yapı sorunlarını tamamladık. Tarımda da ilerleme kaydetmek istiyorduk. Bizim bölgenin en büyük özelliği Sakarya Nehri’nden dolayı, suyumuzun bol olmasıdır. Çifteler de çiftçiler hububat ekiminin dışında pancar ekimi de yapmakta. Pancar ekim sahamızı genişlettik. Şeker pancarı üretimi, gerçekleştirilen projelerle birlikte 2011 yılından itibaren 4 katına çıkarıldı. Tarımsal araştırmaların devam ettiği ilçede tam anlamıyla üretim yarışı yaşanıyor.
Sakaryabaşı'ndan dolayı suyumuzun bol. Tabii ki bunu biraz daha akıllı kullanarak, yeşil mahsule yönlendirmemiz lazımdı. En büyük olaylardan biri de 2011 yılında kanun değişikliği yaptırdık. ‘Bölgeler yeterli ekilişi sağlayamadıkları zaman münavebeye uygun olmak şartıyla diğer bölgelerde ekilebilir' denildi. Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı, onların desteği ile torba yasada kanun çıkarttırdık. 130 bin ton pancardan 500 bin ton pancar üretimine ulaştık. Yani parasal değeri olarak 25 milyondan 100 milyona çıktık. Bizim burada vahşi sulama olayı hemen hemen bitmiş pozisyonda. Yağmurlama veya damlama sulama şekline geçtik. Pancar tabii 4 yılda bir ekiliyor. Diğer üç yıllar arpa, buğday türünde ekiyoruz ama bir yıl da çapa bitkisi olduğu için, çapa bitkisiyle normal bitki şeklinde ekiyoruz. 2009'dan bu tarafa Türkiye'de Eskişehir'de zaten en modern ilçe pozisyonuna geldik ama şu anda Türkiye'de modern tarımda sayılı ilçeler haline geldik."

“DALIŞ SPORLARI VE DOĞA TURİZM MERKEZİ OLDUK”
Türkiye’nin üçüncü büyük nehri Sakarya nehrinin doğduğu Sakaryabaşı, özellikle dalış sporları ile yalnız Eskişehir için değil Türkiye’de, doğa turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelen Çifteler İlçesinin çalışkan ve başarılı Belediye Başkanı Metin Özen bu konu hakkında da şunları söyledi:
”Sakaryabaşı’nda insanların piknik yapabildikleri, yürüyüş alanları, havuzların ve gölün bulunduğu mesire alanı hafta sonlarında doğa ile iç içe olmak isteyenler için iyi alternatiflerden biri. Yine bu alanda Sakarya Nehri’nin kaynağının bulunduğu yerde oluşan göl;  barındırdığı balıkları ve doğal bitkileriyle büyük bir akvaryumu andırıyor. Göl üzerinde botlarla, su motorları ile gezinti yapma olanağınız da var. Bu gölün kıyısında balık lokantaları, çay bahçeleri de var. Ancak Sakaryabaşı’nı doğa turizmi için sayılı yerlerden biri yapan özelliği dalış turizmi. Burada el değmemiş bir cennet olan sualtı dünyası kâşiflerini bekliyor.”

DOĞA VE TARİHİ TURİZM PROJESİ TAMAMLANDI
Özen, yapılması gereken projeleri tek başına yapma şansının olmadığını, bunların büyük projeler olduğunu da kaydeden Özen,” Kültür ve Turizm Bakanlığının Sivrihisar, Seyitgazi, Çifteler, Mahmudiye ve Han 5 ilçeyi kapsayan bir rekreasyon projesi var, biz buna başvurduk. Böylece günü birlik geziler değil, uzun süreli doğa tarih turizm yapabilmeyi amaçladık. İnsanları bir gün ata bindirmek, bir gün Yazılıkaya’ya tarihi gezi düzenlemek, Seyitgazi’nin Sivrihisar’ın tarihi - doğal yerlerini gezdirmek, bir gün Sakaryabaşı’nda dalış yaptırmak istiyoruz; 5, 6 günlük turlar düzenlemek istiyoruz. Bunların tümünün planlarının ve projelerinin yapılması lazım.”

KÜLTÜR EVİ VE ÇOK AMAÇLI SALON VE AÇIK SPOR SAHALARI
2013 yılında Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasından dolayı Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından “Kültür Varlıklarının Korunması” projesinde çok sayıda tarihi binalar onarıldı.
Bunun yanı sıra ilçelere “Kültür Evleri” de inşa edildi. İlçelere yapılan Kültür Evleri’nin en büyüğü Çifteler İlçesine inşa edilmiş.
Çifteler Belediyesine devredilmiş olan Türk Dünyası Kültür Evi çok amaçlı etkinlikler de kullanılıyor. 
Taekwondo ve Güreş gibi sportif faaliyetlerin yapıldığı antrenman salonu. Okuma evleri. Etüt Merkezi. Halk Eğitim Merkezi’nin kursları yapılıyor. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, okulların etkinliklerinde kullandıkları çok amaçlı salon. Bu salon Belediye Meclisinin kararı ile tüm kurum ve kuruluşlara ücretsiz olarak tahsis ediliyor. 
Ayrıca yine slayt gösterimlerinin de yapılabildiği toplantı salonu da bulunmakta. 
Başkan Metin Özen, Kültür Evinden yararlanan kursiyerlere, öğrencilere ücretsiz çay ikram edildiğini ve internet hizmeti verildiğini belirterek, yine Kültür Evi’nin hemen bitişiğinde bulunan Halı Saha, Basket ve Tenis Sahalarından her gün yüzlerce öğrenci ile gençlerin yararlandıklarının da altını çizdi. 

“DAHA YAPILACAK İŞLERİMİZ VAR”
Çiftelerden ayrılmadan önce Başkan Metin Özen’e şu soruları da sordum:
1-31 Mart 2019 da 10 yılınızı tamamlamış olacaksınız. Üst üste iki dönem belediye başkanlığı döneminizde ilçeye yapmayı planladığınız tüm projeleri yapabildiniz mi?
2-2019 da yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?
3- Partiniz tarafından yeniden aday gösterilip kazanmanız halinde kafanızdan geçen yeni proje var mı?
Bu sorulara da cevabı şöyle oldu:
“İki dönem üst üste başkanlık yaptım. Göreve geldiğimde nasıl bir belediye aldığımı ve 10 yıllık süreç içerisinde ilçeme neler kazandırdığımı elbette ki ilçede yaşayan hemşerilerimiz çok iyi biliyor. Alt yapı sorununu hallettim. Hem de adeta para harcamadan. Üst yapıyı tamamladık. Kaldırımları beton yaptık. Halkın ayağını çamurdan kurtardık. Yeşil alanlar yaptık. Çocuklarımız ve ilçe halkı bu yeşil alanlardan memnun. Yapamadığım daha doğrusu belediyenin bütçesi ile yapılması mümkün olmayan projeler var. Onları yukarıda anlattım. En büyük arzum Kültür ve Turizm Bakanlığının Sivrihisar, Seyitgazi, Çifteler, Mahmudiye ve Han 5 ilçeyi kapsayan bir rekreasyon projesi var, biz buna başvurduk. Böylece günü birlik geziler değil, uzun süreli doğa tarih turizm yapabilmeyi amaçlıyoruz. Bakanlık projemizi hayata geçirir ise Çifteler Eskişehir’in hem tarihi hem de turistik gezi yapılacak en önemli ilçe olacak. İkinci sorunuza gelecek olursam. 2019 da yapılacak olan seçimlerde de aday olmayı düşünüyorum. Partim yeniden aday gösterir ilçe halkı da beni tekrar göreve getirirse projenin tamamlanması için Eskişehir Milletvekillerimiz ile birlikte Kültür Turizm Bakanlığında gereken mücadeleyi vereceğim.”

“NABİ HOCAMA VE VEKİLLERİMİZE VE MECLİS ÜYELERİME TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Röportajın sonunda Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, Kültür Evi’nin yapımında çok büyük emeği geçtiğini söylediği Milli Eğitim ve Kültür Turizm eski Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’ya özellikle teşekkür etti. Nabi Hoca’nın sayesinde ciddi hizmetler aldıklarının da altını çizdi.
Başkan Özen, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’a da, fırsat buldukça ilçeye geldikçe ve önemli günlerde Sakarbaşında dalış yaparak ilçenin tanıtımına çok ciddi katkı verdiği için ayrı teşekkür etti.
Milletvekili Harun Karacan ile İl Teşkilatının da kendisine büyük destekler verdiklerini de vurguladı. Belediye Meclis üyesi sayısında AK Parti’nin geride olmasına rağmen ilçenin menfaatine olan tüm projelere muhalefet partilerin meclis üyelerinin de destek verdiklerini de kaydeden Başkan Özen, tüm meclis üyelerini de verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Haber: Sadi SEDA