Cengiz Holding’in Eskişehir’de yapacağı maden çıkarma çalışmasının Mihalgazi ve Sarıcakaya’da tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, "Bu coğrafya Eskişehir’in Akdeniz iklimi gösteren coğrafyası. Maydanoz, roka, dere otu, tere, semiz otu gibi ürünler Türkiye’nin önemli bir kısmına yaklaşık yüzde 80’lik kısmına o coğrafyadan gider" diye konuştu.

Selma Güder şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut tarım alanları Sakarya’nın orta havzası içerisinde bulunuyor ve en çok etkilenecek ilçeler Sarıcakaya, Mihalgazi. Burada tarım aktif şekilde yapılıyor yıllardan beri. Tarım neden burada yapılıyor? Bu coğrafya Eskişehir’in Akdeniz iklimi gösteren coğrafyası ve mikro klima özelliğine sahip. Mikro klima deyince akla şu gelir; o bölge için konuşuyorum, bölgenin kuzeyinde Bolu dağları, güneyinde Sündiken dağları. Bu dağlarla çevrilmiş bir coğrafya, etrafta dağlar, ortasında bir yem yeşil arazi. Kışın doludan, dondan etkilenen Akdeniz iklimi özelliği gösteren bir mikro klima. Durum böyle olunca orada yetişen ürünler de Sarıcakaya’da meyve yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği bizlerin halk arasında özellikle paralık derler. Maydanoz, roka, dere otu, tere, semiz otu gibi ürünler paralıktır. Türkiye’nin önemli bir kısmına yaklaşık yüzde 80’lik kısmına o coğrafyadan gider bunlar.

Lakin geldiğimiz noktada Cengiz Holding tarafından yapılması istenilen ve bununla ilgili çok enteresan bir şekilde aralığın ilk haftalarında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmiş bir dosya. Sonra geri çekilmiş. Sonra 12 Aralık tarihinde tekrar gündeme gelmiş ve 9 Ocak’ta de halkın bilgilendirilme toplantısı olacak. Zaman çok yaklaşıyor. Biz bu anlamda Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak diyoruz ki, tarım bizim kırmızı çizgimiz. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu koruyalım diyoruz. Ne yazık ki bunu elimizden almak için ısrarla bazı firmalar diyorlar ki; 'biz maden ocağı yapacağız, biz altın, gümüş arayacağız, bunu siyanürle yapacağız, uluslarası koşullarda' yapacağız. Koşul ne olursa olsun her şekilde olaya tarım açısından bakıyorum. Hiç zaman kaybetmeden 9 Ocak tarihinde yapılacak olan halkın bilgilendirme toplantısında yöre insanının yanında olmalıyız. Zaman daralıyor. Tarım kırmızı çizgimiz. O anlamda biz birlik olup Eskişehir için gerekeni yapmak zorundayız."