Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonuna iletilen bir başvuru kısa sürede gündemde ilk sıraya yerleşti. Söz konusu başvuruda, sigara içen kamu personelinin mesai saatlerinde verdikleri molalar nedeniyle, içmeyen meslektaşlarına kıyasla daha fazla çalışmaları talep edildi. Dilekçede özellikle sigara kullanan kamu çalışanları nedeniyle oluşan iş gücü kaybının telafi edilmesi gerektiği talep edildi.

Sigara İçenlere Ek Mesai Düzenlemesi Talep Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu’na iletilen bir başvuruda, sigara kullanan kamu çalışanlarının içmeyenlere göre daha uzun süre çalışması gerektiği savunuldu. Dilekçede, sigara molalarının mesai saatleri içinde zaman kaybına yol açtığı belirtilerek, bu farkın ek mesai ile dengelenmesi talep edildi.

Bedelli Askerlik Ücreti Zamlanıyor Son Gün 30 Haziran
Bedelli Askerlik Ücreti Zamlanıyor Son Gün 30 Haziran
İçeriği Görüntüle

Başvuruda, sigara içmeyen personelin kesintisiz çalıştığı, buna karşın içenlerin sık sık mola verdiği ifade edilerek, bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürüldü. Dilekçe sahibi, bu süre farkının ya çalışma saatine eklenmesini ya da düzenleyici bir mevzuat ile önlem alınmasını önerdi.

Dilekçe Komisyonuna Birçok Talep İletildi

Komisyona ulaşan dilekçeler sadece sigara içen kamu personellerine ek mesai meselesiyle sınırlı kalmadı. Birçok farklı konuda vatandaşlardan gelen bazı dikkat çekici ve sıra dışı talepler gündem yarattı. Bazı talepler ise düşündürdü.

Vatandaşların Dilekçe Komisyonuna ilettikleri bazı talepler arasında ise KADES uygulaması erkeklerin kullanımına da açılması, suç mağdurlarına intikam hakkı verilmesi, alkollü içecek satışı tamamen yasaklanması, yunus parkları kapatılması ve yunuslar denize salınması, kadınların askerlik yerine kamu hizmeti yapmaları, trafik cezalarının araç değerine göre belirlenmesi. Ayrıca, vegan hükümlülerin özel beslenme talepleri ile senet düzenlemesinin kaldırılması gibi başvurular da komisyonun gündemine geldi.

9 Bin 406 Dilekçe Karara Bağlandı

TBMM Dilekçe Komisyonu bugüne kadar toplam 9 bin 406 dilekçeyi değerlendirerek karara bağladı. Mevzuata uygun olmayan, tekrar niteliği taşıyan ya da kişisel talepler içeren dilekçeler işlemden kaldırılırken, bazı başvurular hâlâ değerlendirme sürecinde.

Komisyon ayrıca, kamu yararı taşıyan bazı konular için özel alt komisyonlar da kurdu. Bunlar arasında “Akran Zorbalığıyla Mücadele” ve “Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması” başlıkları öne çıkıyor.