Özel Ümit Hastanesi Klinik Psikoloğu Gonca Malkoç Arı, yaklaşan sınav öncesinde öğrencilere sınav kaygısıyla başa çıkma yöntemlerini anlattı.

Arı, önümüzdeki günlerde farklı sınavlara girecek olan tüm öğrencilere başarılar dileyerek, sınav kaygısını doğru yönetmenin önemini vurguladı. Sınav kaygısını, sınav anında öğrenilen bilgilerin etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan bir durum olarak tanımlayan Arı, "Sınav kaygısı yaşayan bireyde fiziksel, duygusal ve psikolojik belirtiler görülebilir." dedi.

"Sınav kaygısı her yaş grubunda görülebilir"
Sınav kaygısının her yaş grubundaki öğrencinin karşılaşabileceği bir problem olduğunu belirten Arı, "Kaygı doğal bir duygu olsa da, azı karar çoğu zarardır. Burada önemli olan, orta düzeydeki kaygıyla sağlanan motivasyon ve istekle performansı artırmaya çalışmaktır." şeklinde konuştu.

Sınav öncesinde kaygıyla başa çıkma yöntemleri hakkında da bilgi veren Arı, "İlk olarak olumlu düşünmeli, sonra zamanı iyi planlamalıyız çünkü zaman kısıtlı olduğunda kaygı düzeyi artar. Ulaşılabilir hedefler belirlemeli, uyku düzenine dikkat etmeli, fiziksel egzersizler yapmalı, düzenli beslenmeli ve nefes egzersizlerinden faydalanmalıyız." şeklinde önerilerde bulundu.