Sivrihisar'ın eşsiz lezzetleri arasında yer alan toprakla mayalanmış Dövme Pekmezi, sofraların vazgeçilmezi olarak bilinir. Sivrihisar’da pekmez yapımı Eylül ve Ekim aylarında başlayan bağ bozumları sonrası başlar.  

Bozuma hazır olan üzümler geleneksel yöntemler kullanılarak dalından alınarak küfelere doldurulur, ezilerek şıra halini alır ve büyük kazanlarda kaynatılmaya başlayan pekmez, daha sonra pekmez toprağı eklenerek mayalanır. 

Kıvamını ve rengini bu mayalama işleminden alan pekmezler, ardından süzülerek dinlendirilir ve bir hafta ile on gün süresince derin fıçılarda dövülür. Son aşama olarak katılaşıp kıvamını ve karamel rengini alan pekmez sofralarda yerini alır. Bağ sahipleri Sivrihisar’a has üzümlerden hazırladıkları katkısız, doğal ve sağlık açısından oldukça faydalı Sivrihisar’a özgü pekmezi Çarşamba günleri kurulan halk pazarında tezgahlarda satışa çıkarmaktadırlar.

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, "Sivrihisar bölgemizde yetişen üzümlerden geleneksel yöntemler ve yılların verdiği tecrübenin birleşmesiyle tadına doyum olmaz güzellikte, doğal, sağlıklı pekmezler yapıldığını belirterek, pekmezlerimiz tezgahlardaki yerini aldı. Sivrihisar dövme pekmezini henüz bilmeyenler varsa faydası saymakla bitmeyen tamamen doğal ve sağlıklı bir şekilde üretilen bu lezzeti kaçırmamalarını tavsiye ederim" dedi.