Bakü Parlamenter Platformu konferansında yaptığı konuşmada Prof.Dr. Nabi Avcı, AGİTPA Türk Delegasyonu Başkanı olarak, AGİT PA İpek Yolu Destek Grubu Konferansının “Tarihi İpek Yolunda Orta Koridorun Rolü: Altyapı, Ekonomik ve Kültürel Bağlantısallığın Geliştirilmesi” başlıklı dördüncü konferansına Nisan 2021'de İstanbul'da ev sahipliği yapacaklarını da vurguladı. Türkiye’nin diyalog ve işbirliğinin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm girişimleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.


COVİD-19 ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nabi Avcı, ülkeleri, toplumları ve bireyleri birçok yönden etkileyen Covid 19’un insan refahı ve küresel ekonomi üzerindeki sonuçlarının yanı sıra, muhtemelen uzun vadeli etkilerinin de olacağını, ancak bunun da sürdürülebilir çözümler ve işbirliği geliştirmek amacıyla faydası olacağını düşündüğünü belirtti.

"Ülkeler ve halklarımız arasında potansiyel çatışmaları çözmek önemli bir konu"

Nabi Avcı, ülkeler ve halklarımız arasında kural temelli ve adil, küresel ekonomik ve sosyal ilişkiler geliştirmek ve sürdürmek amacıyla geniş çapta kabul gören normlar oluşturmak, devamlılığını izlemek, bilgi ve veri alışverişi için ağlar kurmak, ortaklar arasındaki küresel kaynaklar, pazarlar ve etkilenme için potansiyel çatışmaları çözmenin önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ulaştırma ve enerji sektörlerindeki tüm yatırımları / projeleri ile bölgedeki etkili ve aktif aktörlerden biri olarak, yerlerinden edilmiş 4 milyon kişiyi koruma politikası ile insan odaklı politikasına da devam ettiğini söyledi.
Avcı konuşmasının devamında, mültecilerin ihtiyaçlarına ve salgının onlar üzerindeki potansiyel etkisine özel önem verdiklerini, Türk Hükümeti’nin mevcut koşulların mülteciler ve sığınmacılar üzerindeki etkisinin farkında olduğunu ve Türk toplumunu koruduğu şekilde onları da koruduğunu, kendi halkına sağladığı şartları onlara da sağladığını belirtmiştir.

"Türkiye'deki Suriyeli sayısı birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla"

Avcı,“Türkiye'deki Suriyeli sayısı birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazladır” diyerek, dünya çapında salgını etkin bir şekilde kontrol altına almak için uluslararası gayretler ve iyi bir işbirliğiyle desteklenen ulusal çabalar ile daha esnek, daha sürdürülebilir ve daha eşit bir dünya inşa etmenin yolunu açmayı umduklarını belirtti.