Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonuyla başlatılan Türkiye'nin tamamen yerli ve millî ilk helikopter motoru TEI-TS1400, 19 Nisan 2023 tarihinde başarıyla gerçekleştirdiği ilk insanlı uçuştan sonra seri imalat aşaması için olgunlaştırma testlerine devam ediyor.

TEI-TS1400 motoru, hem TEI hem de TUSAŞ Uçuşa Elverişlilik Komiteleri'nin şart koştuğu yüzlerce testi başarıyla geçerek insanlı uçuş onayını almıştı. TS8 kodlu millî motor, EASA CS-E 740 Dayanıklılık testlerine uygun olarak 6'şar saatlik yıpratma testlerini 15 kez başarıyla tamamladı. Ayrıca özel kurgulanmış düzineden fazla CS-E 740 testi yapılarak motorun sınırlarını zorlayan tek motorla acil iniş (OEI: One Engine Inoperative) senaryosunda nihai güç limitleri sınandı.

İlk uçuş öncesi ve sonrası yüzlerce saatlik zorlu testlerden geçen millî motor, 1740 BG güç seviyesine kadar çıkarak önemli bir performans sergiledi. TEI-TS1400 motoru, EASA kurallarına uygun olarak acil durum şartlarında 30 saniye boyunca güç üretme testini başarıyla geçerek Gökbey helikopterinin en zorlu koşullarda dahi gereken performansı sağlayabileceğini kanıtladı.

Bu başarılı testler, TEI-TS1400'ün seri imalat aşamasına geçişine önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.